Israels krav till Bildt: Fördöm artikeln

”Annars kastas en mycket lång skugga över alla diplomatiska och politiska relationer mellan Sverige och Israel.”

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman.
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman.

Carl Bildt måste ta avstånd från Aftonbladets artikel - annars hotar en allvarlig diplomatisk kris.

Det säger en talesperson för Israels utrikesministerium till Aftonbladet.

– Vi ägnar oss inte åt sådant, kontrar Carl Bildt via sin pressekreterare Irena Busic.

Carl Bildt.
Carl Bildt.

Bakgrunden är en artikel publicerad på Aftonbladets kultursidor i måndags. Där skriver frilansjournalisten Donald Boström om misstänkt organhandel i Israel. Palestinska familjer som Boström har pratat med anklagar Israel för att döda deras söner i syfte att sedan ta deras organ.

Artikeln har väckt starka reaktioner i Israel. I dag uppger den ansedda israeliska tidningen Haaretz att landets regering planerar långtgående åtgärder, riktade mot Sverige. Enligt tidningen överväger Israel att stoppa en planerad resa av Carl Bildt till landet. Det tillbakavisas av israeliska UD.

Fördömer inte artikeln

– Besöket kommer inte att ställas in. Informationen är inte riktig, säger Yigal Palmor, talesperson för israeliska utrikesministeriet till Aftonbladet.

– Men om krisen inte har fått en lösning före resan kommer frågan att ta upp en större del av de möten som Carl Bildt kommer att ha i Israel, säger Palmor.

Om Bildts resa blir av eller inte är oklart. Enligt hans pressekreterare Irena Busic beror det på utrikesministerns övriga kalender. Men åker han till Israel kommer Aftonbladets artikel att ta upp en stor del av hans tid. Carl Bildt fördömer inte artiklar. I sin blogg skriver han:

”På sina håll i Israel har man begärt att vi på ett eller annat sätt skulle ta offentligt avstånd från denna artikel eller t o m ingripa för att förhindra att en sådan artikel skulle kunna publiceras. Men så fungerar inte vårt land – och skall inte heller göra det.”

”Mycket besvikna”

Carl Bildt kritiserar därmed indirekt uttalandet som gjordes av Sveriges Israelambassadör Elisabet Borsiin Bonnier. På ambassadens hemsida tog hon tidigare i veckan starkt avstånd från artikeln i Aftonbladet och skrev att hon fann den ”chockerande och motbjudande”.

Under dagen planerar Israels utrikesminister Lieberman att ta en personlig kontakt med Carl Bildt, som just nu befinner sig på Island. I kväll återvänder han till Sverige för regeringens traditionsenliga kräftskiva på Harpsund.

– Vår utrikesminister vill uttrycka sin känslor, inte om artikeln i sig, utan om det svenska utrikesministeriets attityd när det gäller hur man har distanserat sig från Sveriges Israelambassadörs uttalande, säger Yigal Palmor.

Kräver ni att Carl Bildt tar avstånd från artikeln i Aftonbladet?

– Vi anser att antingen utrikesministeriet eller någon annan myndighet i Sverige ska fördöma innehållet i den här artikeln och tydligt säga att anklagelserna är tagna ur luften.

Vad händer annars?

– Vi kommer att bli mycket besvikna. Det kommer att bli den viktigaste frågan under mr Bildts besök i Israel. Det kommer att kasta en mycket lång skugga över alla diplomatiska och politiska relationer mellan Sverige och Israel.

Här är artikeln som utlöste stormen

Publisert: