Nyheter

Opinionen spretar ett år före valet

NYHETER

Förtroendet för Reinfeldt betydligt högre än för Sahlin

Ett år före valet spretar opinionen. En ny Sifomätning ger de rödgröna övertag medan regeringsalliansen leder i en Skopmätning. Samtidigt är förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt högre än för Mona Sahlin.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna, och Vänsterpartiet får i Sifos mätning tillsammans 48,4 procent mot 45,0 procent för de fyra regeringspartierna Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.

I Skops nya mätning har regeringsalliansen ett övertag med 49,7 procent mot 45,9 för de tre oppositionspartierna.

Kd får 3,7 procent

Enligt Sifomätningen som publiceras i flera morgontidningar skulle Kristdemokraterna åka ur riksdagen om det var val i dag. Partiet får 3,7 procent. Inte heller Sverigedemokraterna når upp till fyraprocentsspärren.

I Skops mätning får Kristdemokraterna 5,7 procent medan Sverigedemokraterna hamnar på 2,4 procent.

Sexton procent av dem som Sifo intervjuat ser helst S-ordföranden Mona Sahlin som statsminister. Mer än dubbelt så många, 37 procent, föredrar Moderatledaren och nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt, enligt Göteborgs-Posten.

”Har inte prövats”

Statsvetarprofessorn Marie Demker anser att siffrorna bekräftar att Sahlin inte uppfattas som den givna ledaren på det sätt som Reinfeldt gör.

– Väljarna vet inte riktigt var de har henne, hon har inte riktigt prövats ännu, säger Demker till G-P.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter