Glaciär på Svalbard krymper

NYHETER

Äventyraren Ola Skinnarmo: Skillnaden är enorm

Den globala uppvärmningen drabbar Svalbard hårt.

En av de största glaciärerna i området har krympt med flera kilometer.

Samtidigt varnar polarforskare för att många nya sydliga djurarter börjar dyka upp i Arktis.

– När vi letade efter glaciären höll vi först inte på att hitta den trots att det var strålande vackert väder och Arktis visade upp sitt vackraste ansikte. Skillnaden i storlek är enorm, säger äventyraren Ola Skinnarmo till TT från Svalbard.

Hans expedition befinner sig för närvarande på den nordliga ögruppen som ett led i den 6 000 sjömil långa seglatsen i Nordenskiölds fotspår som påbörjades i juni.

Ett svartvitt foto från 1906 som togs av prins Albert I av Monaco visar en bild på den stora glaciären Lilliehöök på Svalbards största ö Spetsbergen. 103 år senare visar foton tagna av Skinnarmos expedition på samma plats att glaciären krympt med fyra–fem kilometer.

Vid forskningsstationen i Ny-Ålesund är man allt mer oroad över utvecklingen. Forskare varnar för att det förändrade klimatet gör att nya sydliga djur- och växtarter som inte tidigare har funnits i Arktis kan etablera sig. De kan i sin tur bära med sig miljögifter.

– Det är viktigt att sätta fokus på vad som händer här uppe i polarområdena. Miljön håller på att förändras snabbt och den som undrar om klimatförändringarna är ett problem borde komma hit och titta, säger Skinnarmo.