”Skyldighet att upplysa”

Domaren i Pirate Bay-målet anklagas för jäv – berättade inte om kopplingar till åklagarsidan

JO-anmälningarna har strömmat in efter att det avslöjats att Tomas Norström kan vara jävig.
JO-anmälningarna har strömmat in efter att det avslöjats att Tomas Norström kan vara jävig.

Domare Tomas Norström skulle berättat om medlemskapen.

Inga misstankar om jäv får förekomma.

– Ribban brukar man lägga högt, riktigt högt. Den brukar man lägga över lagen, säger Erik Sundström, lagman vid Domstolsverkets mediegrupp.

Domaren Tomas Norström i The Pirate Bay-rättegången anklagas nu för jäv. Han ska ha kopplingar till målsägarsidan, film – och skivbolagens advokater.

Som domare får det inte förekomma några misstankar alls om att personen är partisk.

– Jag tycker man alltid ska spela med öppna kort som domare. Man berättar innan om hur det ligger till, och säger ”jag anser inte att det är ett problem.” säger Erik Sundström, lagman vid Lycksele domstol och medlem i Domstolsverkets mediegrupp.

Nu kan det handla om delikatessjäv och det kan leda till att rättegången måste tas om.

Ska vara neutral

Tanken bakom reglerna gällande delikatessjäv är dels att domstolen ska var neutral och inte ha förutfattade meningar om parterna i målet, berättar Mårten Schultz, docent i juridik vid Stockholms universitet.

– Är han nära vän eller umgås mycket med en part då kan det vara jäv. Om han knappt känner dem så är det sannolikt inte jäv. Men om han utger ett intressegemenskap med en part, då kan det också handla jäv. Och då ska man avsäga sig målet, säger han.

Men domstolen ska inte bara vara neutral och objektiv, den ska även ge intrycket av det. Ett krav som Europakonventionen ställer på Sverige.

Advokaterna rasar

Enligt lagman Erik Sundström så bör domare redovisa om det kan förekomma något som kan uppfattas som jäv. Det är oerhört viktigt för allmänhetens förtroende.

– I vissa fall där inte ens lagen säger jäv, kan en domare välja att avsäga sig målet för att misstankar inte ska förekomma, säger han.

Nu rasar de dömdas advokater i The Pirate Bay-målet över uppgifterna. Och kommer överklaga domen.

– Han har en skyldighet att upplysa om oss fakta, som vilka föreningar han är med i. Det är mycket allvarligt. Jag kommer att sätta igång med en överklagan så fort som möjligt. Vi kommer att prata ihop oss om det här, säger Per E Samuelsson, advokat för den dömde Carl Lundström.

Publisert: