Byggcheferna super tills de blir medvetslösa

Nykter person blåser sedan i samtliga alkolås

I går kunde TV4 Nyheterna avslöja att en läskautomat på ett byggkontor levererar starköl.

Nu kommer nya avslöjanden om projektet Mälarbanan och källor uppger att det sups hejvilt på kontoret.

Det anordnas fyllefester och dagen efter blåser en nykter person i samtliga fordons alkolås – som de bakfulla medarbetarna sedan framför.

I går kunde TV 4 Nyheterna avslöja en omfattande olaglig alkoholförsäljning på ett av Mälarbanans ledningskontor.

I dag fortsätter tv-kanalens granskning av alkoholkulturen på kontoret i Järfälla.

”Brölfester”

Enligt källor anordnas så kallade ”brölfester” där personalen och chefer super tills de blir medvetslösa. På ledningskontorets område finns bastu, badtunna och utemöbler och på några av chefernas konton på sociala medier ser man hur de sitter och krökar på området.

På en bild har en chef en tom bag-in-box-förpackning på huvudet.

– Brölfester det är ju någonting som man har. Det går ju mer eller mindre ut på att man skall bli fullast på arbetsplatsen. Och supa sig så full som möjligt på kvällen i badtunnan som vi har på arbetsplatsen, säger en källa till TV4 Nyheterna.

Festerna ska även ha anordnats på vardagar mitt i veckan.

Nykter kollega blåser i alkolåsen

Enligt TV4 Nyheternas källor ska arbetet dagen efter festerna fortsätta som vanligt, efter att en nykter person blåst i samtliga fordons och maskiners alkolås till de bakfulla förarna och operatörerna.

– Det är skrämmande, det är fruktansvärt. Om folk visste om det här. Det är ju direkt livsfarligt. Det är ofattbart. Hela situationen är absurd tycker jag, säger TV4 Nyheternas källa.

Mälarbanan är ett av Sveriges största järnvägsprojekt med hundratals anställda som arbetar för att städerna Örebro, Västerås och Enköping ska få utökade förbindelser med Stockholm.

Skattefinansierat

Det är ett skattefinansierat projekt med en budget på 19 miljarder kronor. Beställare är den statliga myndigheten Trafikverket, vilket Aftonbladet kunde rapportera om i går.

Byggbolaget Skanska AB, som driver en totalentreprenad på delar av Mälarbanan, ser ”mycket allvarligt” på TV4 Nyheternas avslöjande om alkoholkulturen på ledningskontoret.

En kultur som man, enligt presschefen Jacob Birkeland, inte hade någon kännedom om.

Bolaget har en mycket tydlig policy rörande alkohol och droger.

– Ingen får vara alkohol- eller drogpåverkad på arbetet. En påverkad eller bakrusig person kan innebära en risk för sig själv och sina arbetskamrater och ska avvisas från arbetsplatsen omgående, säger Skanskas presschef Jacob Birkeland till Aftonbladet.

Polisen på plats

Under gårdagen var polisen på plats vid kontoret i Järfälla.

– Skanska kommer att samverka med polisen i alla avseenden. Tills vidare så avvaktar vi polisens bedömning innan vi tar beslut om åtgärder, säger Birkeland.

Aftonbladet var i går i kontakt med Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. Han uppgav då att Trafikverket inte har haft någon kännedom om det vilda supandet i Järfälla.

Publisert:

LÄS VIDARE