Svenska kungahuset

Kungahuset blir mindre

Av: 

Adam Westin

Michael Toll

NYHETER

Prinsessan Madeleines barn och prins Carl Philips barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Barnen är fortfarande medlemmar av den kungliga familjen – men förväntas inte i framtiden ”åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen.”

Hovets presschef Margareta Thorgren ville under förmiddagen inte ge några kommentarer kring beslutet. Istället hänvisade hon till den kommande pressträffen med riksmarskalken Fredrik Wersäll.

– Vi är medvetna om att det väcks många frågor. De kommer att besvaras på pressträffen, säger hon.

Det är alltså prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne som berörs av förändringen. De behåller sina hertig- och hertiginnetitlar och är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen, skriver riksmarskalken.

Skriv inlägg
 • Hur rik är kungen?

  Pär Versson

  Hej Pär och alla andra som ställer frågor. Ska försöka besvara så många som möjligt när hovmarsalken kan snacka med mig. 

  Michael Toll
 • Michael Toll

  – Barnen själva är så pass små att de nog inte har involverats i beslutet, säger Wersäll.

 • Michael Toll

  Riksmarskalk Fredrik Wersäll vill absolut inte säga att det handlar om "en petning". 

  – Det är en avgränsning, säger han. 

 • Michael Toll

  Det var sista frågan. Nu avslutas pressträffen. 

 • Michael Toll

  Finns det någon betydelse för skolplikten för barnen?  

  – Det här innebär större frihet för prinsbarnen och prinsessan Madeleines barn. De får större frihet att forma sina egna liv.

”De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, lyder pressmeddelandet.

Historikern Dick Harrison blir förvånad över kungens beslut att krympa det svenska kungahuset.

– Jag fick precis höra om det här. Jag måste säga att det är mycket överraskande och förvånande, säger han. 

Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson anser att beslutet var väntat.  Det här är en utveckling som har skett i andra länder också. Man koncentrerar de officiella uppgifter och apanaget till den sittande regenten och tronarvingen. 

– Kungen väljer troligtvis att göra det här nu, medan barnen fortfarande är små, säger hon.

Det finns även en annan anledning.

– Just nu har vi väldigt många prinsar och prinsessor som kan ta del av olika uppgifter. Det vill man begränsa, säger Jenny Alexandersson.

”Mindre ifrågasatta”

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) har velat se den här förändringen länge. Bland annat har han motionerat om att apanaget ska koncentreras till kungen och tronarvingen.

– Min uppfattning är att det här har varit efterfrågat. Och det här är ett smart sätt för kungahuset att säkra sin framtid. Nu blir de mindre ifrågasatta, säger han. 


PODD Därför är Madeleine vinnaren

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om det svenska kungahuset och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappenHela pressmeddelandet från Kungahuset


H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet.
 
H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset.


Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen.


Prins Alexander (Hertigen av Södermanland), Prins Gabriel (Hertigen av Dalarna), Prinsessan Leonore (Hertiginnan av Gotland), Prins Nicolas (Hertigen av Ångermanland) och Prinsessan Adrienne (Hertiginnan av Blekinge) kommer även fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats av H.M. Konungen.


H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan är, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater.


DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt H.K.H. Prinsessan Madeleine verkar fortsatt inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar.


Fredrik Wersäll
Riksmarskalk

 

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Kungahuset på en bild från 2017.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Svenska kungahuset

LÄS VIDARE

Herman Lindqvist: Nu kan barnen få ett naturligt liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kungahuset

Prinsessan Madeleine

Prins Carl Philip

Prins Alexander

Prins Gabriel

Prinsessan Adrienne

Prinsessan Leonore