Hotelljätte öppnar för studenter i höst

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Om några dagar börjar rekordmånga nya studenter på universitetet.

Men någon studentbostad kan de inte räkna med.

I alla fall inte i Uppsala. Där, liksom i 17 andra städer, kan en hotellvistelse bli lösningen.

Foto: Scandic

Det är lättare för studenter att hitta en bostad i år jämfört med pre-corona i tio studentstäder, enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, rapporterar TT.

Det beror bland annat på att studenterna inte längre tävlar med lika många internationella studenter och att antalet bostäder ökat.

Högt tryck i sju städer

Men läget är fortsatt tufft på flera platser. Det visar SFS:s sammanställning.

I Uppsala, Lund, Stockholm och fyra andra städer tar det mer än en termin att få en bostad med förstahandskontrakt och studenter kan bara räkna med en bostad från terminsstart i 15 av 33 städer.

– Vi har 12 000 nya studieplatser men inte lika många nya bostäder. Det slår hårt mot många av de populära orterna och där blir det extra viktigt att man tar bostadssituationen i beaktande när det delas ut extra studieplatser, säger Linn Svärd, vice ordförande vid SFS, till nyhetsbyrån.

Samtidigt som trycket på bostäder är påtagligt gapar en del hotell nästintill tomma i spåren av coronakrisen. En del har försökt med long stay-rum, rum där gästerna kan bo en månad i taget, under våren och sommaren. Under hösten hoppar även Scandic på trenden.

Scandichotell för studenter

– På grund av situationen med corona har vi fler lediga rum än vanligt vid denna tiden på året vilket ger oss en möjlighet att bidra till att lätta upp den ansträngda situationen och hjälpa studenter att fokusera på sina studier, säger Eva Lundström, Marknadschef på Scandic Hotels Sverige i ett pressmeddelande.

Studenter i Uppsala, Lund och 16 andra städer kommer kunna bo på en del av kedjans hotell i max fyra månader. Rummen kommer inte att vara lika billiga som vanliga studentbostäder och sakna bekvämligheter som kök för matlagning. Men de kommer inte heller att kosta lika mycket som hotellvistelser gör i normala fall. För 10 500 kronor i månaden ingår även frukost.

Publicerad:

LÄS VIDARE