Handikappade Ahmad, 23, tvingas ut från boendet

Får tillfälligt bo på akuten i Sundsvall efter Migrationsverkets beslut

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

23-årige Ahmad har en cp-skada, epilepsi, kan inte prata eller äta själv och behöver vård dygnet runt.

Men efter ett utvisningsbeslut från Migrationsverket står han nu utan hem och utan pengar till mat och mediciner.

– Jag kan inte förstå att de gör så här, säger Anna Berggren, god man för Ahmad.

Ahmad Alrashki, 23, är just nu inlagd på Sundsvalls sjukhus. Inte för att han är i akut behov av sjukhusvård. Utan för att Migrationsverket drog in hans LMA-kort och tvingade honom att flytta från sitt boende med fem dagars varsel, vilket Sundsvalls Tidning var först att berätta om.

– Personalen på boendet valde att sätta Ahmad inne på akuten. Det var det mest humana eftersom han behöver vård och tillsyn dygnet runt, säger Anna Berggren, som är god man för Ahmad sedan två år tillbaka.

”Såg hans oro”

Ahmad har flera diagnoser – en cp-skada, epilepsi och sitter i rullstol. Han kan inte äta eller gå på toaletten utan hjälp och klarar sig inte på egen hand.

Han kan inte prata och berätta i ord vad han känner, men Anna såg hur han mådde när han togs från sitt boende och lämnades på sjukhuset.

– Jag såg honom när han satt med sin lilla mjukisapa i famnen i rullstolen utanför sjukhuset. Och jag såg hans oro i ögonen. Det kändes inte alls bra, säger hon.

Ahmad Alrashki, 23.
Foto: Privat
Ahmad Alrashki, 23.

Familjen utvisades förra året

Ahmad kom till Sverige från Irak hösten 2015 och sökte asyl tillsammans med sin familj. Sedan 2018 har han dock bott på ett boende, då han behöver omfattande vård och omsorg dygnet runt.

Han, liksom familjen, fick avslag på sina asylansökningar och förra hösten, efter att ärendet överklagats till högsta instans, stod det klart att de skulle utvisas.

De togs till Migrationsverkets återvändarenhet i Uppsala, men efter några veckor fick Anna ett samtal från myndigheten där man sa att man beslutat att skicka tillbaka Ahmad till Sundsvall. Han hade då inte fått den vård han behövde och hans hälsotillstånd hade försämrats.

Återvänder frivilligt

Men utvisningsbeslutet mot Ahmad låg kvar och genom sin gode man Anna gick han i juni med på att återvända till Irak frivilligt.

Efter det hörde de inget från Migrationsverket förrän i slutet av augusti. Då meddelade verket med några dagars varsel att Ahmad skulle bli av med sitt LMA-kort, att han skulle tvingas flytta från sitt boende och att pengar till mat och mediciner skulle dras in.

Att han går med på att utvisas spelar ingen roll.

– Så som regelverket är utformat är det så att Ahmad förlorar rätten till boende och bistånd, trots att han medverkar till att återvända. Det är därför viktigt att vi nu arbetar tillsammans för att Ahmad ska få ett så bra återvändande som möjligt, säger Guna Graufelds på Migrationsverket till Sundsvalls Tidning.

Har hamnat i myndighetslimbo

Men enligt Sundsvalls kommun måste Ahmad ha uppehållstillstånd för att ha rätt till hjälp från socialtjänsten, uppger de för Sundsvalls Tidning.

– Han får stanna på sjukhuset under helgen och där får han sina mediciner. Efter helgen vet jag inte vad som händer. Han har hamnat mellan stolarna, säger Anna Berggren.

Håkan Norberg, biträdande verksamhetschef på Sundsvalls kommun säger till P4 Västernorrland att man för en tät dialog med Migrationsverket och att Ahmads situation snart kan vara löst.

Anna Berggren vet inte när Ahmads utvisning kommer att verkställas.

– Migrationsverket har inte kontaktat mig med någon plan för den.

Hur tror du att hans liv i Irak skulle bli om han utvisas?

– Jag känner mig orolig för hur han kommer att få det, om han ens kommer att klara sig. Men jag har egentligen inte tänkt så lång för det känns så orimligt att det skulle hända.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE