Stormen Laura

Dödliga orkanen Laura drar in över USA

Av: 

Nora Fernstedt

Sophie Stigfur

NYHETER

Orkanen Laura har slagit till mot USA med en vindstyrka på 67 meter per sekund.

Farhågor fanns om att den kunde bli värre än orkanen Katrina.

Men den nedgraderades snabbt när den drog in över land.

Det tog bara 15 timmar för orkanen Laura att uppgraderas från kategori 1 till 4. Det är den näst högsta klassificeringen för tropiska orkaner, då kan vindarna nå en styrka på 70 meter per sekund.

Under torsdagsmorgonen, svensk tid, drog Laura in mot USA:s sydkust. Tidigt på morgonen, svensk tid, var orkanen nära en kategori 5, och vågorna spåddes kunna bli sex meter höga.

Men vid 11-tiden, svensk tid, nedgraderades orkanen till en kategori 3. Den avtar nu snabbt och kommer att bli en tropisk storm senare under dagen, enligt en bulletin från det nationella orkancentret. Efter lunch var den en kategori 2.

Det amerikanska nationella orkancentret NHC hade tidigare kallat Laura ”omöjlig att överleva”.

Satellitbild över Laura.

”En vägg av vatten”

Laura dundrade in över Texas och Louisiana under tidig torsdagsmorgon, svensk tid, och rörde därefter norrut mot Arkansas och Missisippi. De enorma regnmängder orkanen drar med sig väntas orsaka både översvämningar och jordskred, enligt CNN.

När Laura slog till mot Cameron, Louisiana, klockan 08.30 svensk tid, uppmättes en vindstyrka på 67 meter per sekund.

Laura befarades bli värre än orkanen Katrina, som skördade minst 1 200 liv och lämnade större delen av staden New Orleans under vatten.

I staden Lake Charles, Louisiana, förväntar man sig de värsta översvämningarna på över 100 år, enligt CNN. Vattennivån i Calcasieufloden som rinner genom staden väntas stiga till nästan 5 meter.

– Det kommer bokstavligen att komma en vägg av vatten. Du kan inte köra därifrån. Marken är väldigt mättad vilket gör att den inte kan absorbera så mycket. Vattnet har ingenstans att ta vägen, folk blir fast och vi vet vad som händer då, säger Chris Cuomo, nyhetsankare på CNN.

I Louisiana och sydöstra Texas har man utfärdat en tornardovarning. De kraftiga virvelvindarna kan uppstå på nolltid och orsaka stor förödelse.

De som inte tagit sig ifrån Texas, varnas nu.

– Ni ska veta att det nu bara är ni och Gud, säger borgmästare Thurman enligt New York Times.

Näringsidkare i Texas bommar igen och spikar för fönster.

Nationalgardet inkallat

I Louisiana har hela nationalgardet, en styrka på över 3 000 man, kallats in för första gången på åtta år. Även i Texas har över 1 000 soldater ur nationalgardet kallats in för att hjälpa till vid evakuerings- och räddningsinsatser.

Obligatoriska evakuering har beordrats för flera städer i Texas, bland dem Galveston och Port Arthur.

Minst 20 miljoner människor bor i de områden där orkanen väntas dra fram, och nu uppmanas människor att lyssna till myndigheternas råd och ta skydd.

– Om de säger åt dig att åka, åk! Ditt liv hänger på det i dag, säger Joel Cline, tropisk programkoordinator på National Weather Service till CBS News.

Polis bemannar en vägspärr i delstaten Louisiana.

Trump: Lyssna på myndigheterna

Även president Donald Trump har gått ut med en uppmaning på Twitter:

”Orkanen Laura är mycket farlig och ökar snabbt i styrka. Min administration kommer att fortsätta vara fullt engagerad tillsammans med statliga och lokala räddningsteam för att förbereda och hjälpa de fina människorna i Texas, Louisiana och Arkansas. Lyssna på myndigheterna. Vi är med er!”.

Enligt CNN har över 1,5 miljoner människor evakuerats.

Många döda i Haiti

Orkanen har redan orsakat stor förödelse. Minst 24 människor befaras döda i Dominikanska republiken och Haiti. Över en miljon blev utan el och många hus har totalförstörts.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Hurricane Laura is a very dangerous and rapidly intensifying hurricane. My Administration remains fully engaged wit… https://t.co/Zw8DWBoF6r
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stormen Laura

LÄS VIDARE

Florida rustar för orkanen Isaias – mitt under pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormen Laura

Extremväder

Orkan

USA

Texas

Louisiana

New Orleans