Coronapandemin

Boris Johnson grillas om rådgivares resa

Av: 

TT

NYHETER

Premiärminister Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings uppmärksammade resa i strid med virusriktlinjerna fortsätter att skaka brittisk politik.

Men Johnson säger att han hellre vill fokusera på coronakrisen – och "gå vidare".

I utfrågningen, som sker på videolänk, säger Johnson att han inte är säker på om den utgör ett bra sätt att använda de folkvaldas tid, och att regeringen måste fokusera på att lösa coronakrisen även om han förstår allmänhetens upprördhet, skriver Reuters.

– Det har varit en väldigt frustrerande händelse, säger Johnson och fortsätter:

– Vi måste gå vidare.

Många britter har svårt att glömma den inflytelserika rådgivarens 40 mil långa resa, som skedde bara några dagar efter det att den brittiska regeringen stängt ned stora delar av samhället och människor uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet. Människor som gått miste om ett sista farväl av en kär familjemedlem eller som tagit hand om sina barn trots att de själva varit sjuka har vittnat om en gnagande känsla av att reglerna inte gäller alla.

Ingen ursäkt

Premiärminister Boris Johnson står dock vid sin främste rådgivares sida och hävdar att han agerat förnuftigt och lagenligt. Cummings har motiverat resan med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och därför ville köra sin son till föräldrahemmet i Durham. Han menar att han inte brutit mot riktlinjerna, vägrar be om ursäkt och tycks fast besluten om att stanna på sin post.

Nu står dock Johnson inför växande missnöje även inom det egna partiet. Ett 30-tal parlamentsledamöter från Konservativa partiet kräver öppet att Cummings ska avgå och flera har berättat om hundratals ilskna meddelanden från väljare i sina valkretsar. I tisdags avgick också en biträdande minister i protest.

Minskat stöd

Och i en ny mätning från Yougov/Times har gapet mellan Konservativa partiet och oppositionspartiet Labour minskat med 9 procentenheter på en vecka – det största fallet för "Tories" på ett decennium. Stödet för Konservativa partiet har backat från 48 till 44 procent medan Labour har gått från 33 till 38 procent.

I en annan Yougovmätning uppger 71 procent av de svarande att de anser att Cummings bröt mot virusreglerna och 59 procent vill att han avgår

Ytterligare 412 personer har rapporterats avlidna i covid-19, vilket innebär att sammanlagt 37 460 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan utbrottets början. Om även misstänkta covid-19-relaterade dödsfall räknas in blir dödsiffran över 47 000.

PODD Coronaskandalen som skakat Storbritannien

Om resorna som blev en skandal, med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Boris Johnson

Dominic Cummings

Coronaviruset

Storbritannien

Covid-19