Låg lavinkunskap hos många snöskoterförare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En enkätundersökning från Nationella snöskoterrådet visar att fyra av tio har
Foto: Lise Åserud/TT
En enkätundersökning från Nationella snöskoterrådet visar att fyra av tio har

De senaste tre vintrarna har snöskoterförare varit inblandade i 40 allvarliga lavintillbud, varav två med dödlig utgång. Det är friåkarna som tar störst risker.

Friåkning utanför leder är en växande trend och med dagens moderna snöskotrar går det lätt att nå högt upp på branta sluttningar – där lavinfaran är som störst.

En enkätundersökning från Nationella snöskoterrådet visar att tre av tio snöskoterförare någon gång har kört i lavinterräng. Av dessa bedömde enbart fyra av tio de egna lavinkunskaperna som goda eller mycket goda.

– Bristande kunskaper kring lavinsäkerhet i kombination med ett högt risktagande kan vara några av förklaringarna till de många lavintillbuden med snöskoter, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella snöskoterrådet.

En klar majoritet av snöskoterförarna saknar den erfarenhet och kunskap om lavinsäkerhet som offpist-skidåkare sedan länge ansett som självklar.

– Vi kan också se när vi jämför liknande enkäter bland skidåkare att det finns en stor skillnad i riskmedvetenhet, säger Per-Olov Wikberg.

Bland dem som ofta kör snöskoter i lavinterräng instämde fyra av tio i påståendet ”om jag vill ha bra snöskoteråkning måste jag vara beredd att ta risker”. Lika många uppgav att de hade lavinsäkerhetsutrustning, men att de aldrig övat med den.

Nationella snöskoterrådet efterlyser nu att lavinkunskap blir en del av förarbevisutbildningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE