WHO höjer nivån för global smittrisk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens den 24 februari.

WHO höjer nivån för den globala smittrisken av coronaviruset.

Lokala smitthärdar måste omedelbart isoleras.

Men WHO vill inte klassa spridningen som en pandemi då utbrotten inte hotar hela världens befolkning.

Världshälsoorganisationens pressträff i Genève, Schweiz, på fredagseftermiddagen hade ett allvarets tyngd över sig då coronaviruset spridits till omkring 50 länder.

– Den globala risken är mycket hög, vi har uppgraderat den från hög, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och uppdaterar antalet smittade och döda i coronavirusets spridning i världen.

Närmare 84 000 är smittade, över 2 800 har avlidit i covid-19 – som sjukdomen kallas. Smittan har fått fäste främst i Sydkorea, Iran och Italien utöver Kina.

Länder med enstaka fall

Sedan försöker WHO-chefen sätta coronaviruset i ett sammanhang.

– Missförstå mig inte. Läget är allvarligt och akut. Men kom ihåg att 23 länder har rapporterat ett enstaka fall, säger WHO-chefen som även konstaterar att flera länder med bekräftade smittfall inte rapporterat några nya fall på två veckor.

Vad innebär en uppgradering till "mycket hög"? undrar en journalist.

– Det innebär ingen juridisk skillnad för länder. Det reflekterar bara att spridningen ökar globalt och att flera länder kämpar med att begränsa och isolera smittan, säger WHO:s verkställande direktör Michael Ryan.

Ryan säger att termen pandemi för coronavirusets undviks då det skulle innebära att alla människor var hotade. WHO understryker att man hittills i stort sett kan följa var smittspridningen har sitt ursprung.

Maria van Kerkhoven som leder WHO:s krishanteringsgrupp, säger att forskning pågår på fler än 20 vacciner och att resultat kan komma om några veckor.

Fått fäste

Coronaviruset har fått rejält fäste om Sydkorea och Iran de senaste dagarna med en snabb ökning av antalet smittade. De flesta av de över 2 300 sydkoreanska fallen har upptäckts i eller i närheten av staden Daegu med 2,5 miljoner invånare. Hittills har 13 personer avlidit i sviterna av viruset i landet.

I en andra våg av coronaspridning rapporterar myndigheter i Iran om en ökning av insjuknade och döda. Dödssiffran hade stigit till 34 på fredagseftermiddagen, sedan åtta nya dödsfall rapporterats. Fredagsböner ställdes in, bland annat i den religiöst viktiga staden Qom.

Från Kina rapporteras dock det lägsta antalet nya smittade på över en månad. Totalt har drygt 78 800 människor bekräftats smittade i Kina och omkring 2 800 personer har mist livet.

I Italien har närmare 20 människor avlidit och med över 650 fall av virussmittan Europas hårdast drabbade land. I Tyskland har omkring 50 personer konstaterats smittade.

Litauen, Vitryssland och Azerbajdzjan har identifierat sina första fall. Det har även Wales, vilket innebär att antalet smittade i Storbritannien nu uppgår till knappt 20.

Nigeria har meddelat ett virusfall, det första bekräftade i Afrika söder om Saharaöknen.

I Japan har omkring 200 personer smittats medan tio har avlidit.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: