Inför snuspant – för miljöns skull

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hur gör man egentligen för att återvinna en tom snusdosa på bästa sätt? Svenska snusjätten Swedish Match testar nu att låta kunderna panta sina dosor.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om när man testade pant på snusdosor i Oslo. Det var ett projekt som snusföretaget Swedish Match stod bakom. Nu vill snusjätten göra samma försök i Sverige. Förhoppningen är att få omkring en miljon svenska snuskonsumenterna att göra rätt för sig när det kommer till den överblivna plastdosan.

Något som Expressen rapporterat om tidigare.

– När man kommer in i butiken kommer man mötas av en större behållare och en datorskärm. Där stoppar man in sin dosa och fyller i informationen. För varje pantning går en krona till Håll Sverige Rent. Om man fyller i sina kontaktuppgifter så går två kronor till Håll Sverige Rent, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsansvarig på Swedish Match, till Aftonbladet.

Den som pantar får alltså inga pengar?

– Nej, precis. Det är ett sätt att testa hur villiga vi är att panta. Det skickar ett budskap och en påminnelse till våra kunder. Det är ett litet steg för den totala miljöpåverkan, men många bäckar små.

1 av 3 | Foto: Swedish Match
Två kronor per dosa går till Håll Sverige Rent – om man fyller i sina kontaktuppgifter.

Pantstationer i butikerna

Tillsammans med stiftelsen Håll Sverige Rent kommer man sätta upp pantstationer. De kommer att finnas från och med den 18 juni i snusföretagets fem egna butiker och vid evenemang under sommaren.

Swedish Match har även börjat undersöka hur de kan göra sina egna dosor mer miljövänliga.

– Vi kommer att fasa ut den svarta plasten inom kort, den är inte återvinningsbar. Nästa steg är att även ha nedbrytningsbar plast. Det är under utveckling, säger Patrik Hildingsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE