Iran

USA: Minfynd pekar på Iran

Av: 

TT

En satellitbild på oljetankern Front Altair som attackerades förra veckan. Arkivbild.
En satellitbild på oljetankern Front Altair som attackerades förra veckan. Arkivbild.

NYHETER

Minfragment och en magnet – attentatet i Omanbukten förra veckan verkar har orsakats av iranska minor, uppger den amerikanska flottan.

USA sätter press på Iran genom sanktioner och försöker skapa en internationell samsyn om att Iran ligger bakom förra veckans händelser, och även ett angrepp mot fyra tankrar utanför Förenade arabemiraten den 12 maj.

Iran förnekar inblandning i händelserna nära Hormuzsundet, där 15 miljoner fat olja passerar varje dag. Incidenterna har lett till oro över konfrontationer i området.

– Minan som användes i attacken är karakteristisk och är slående lik iranska minor som tidigare har visats upp i iranska militärparader, säger befälhavaren Sean Kido vid den amerikanska flottan.

Att minan placerats ovanför tankerns vattenlinje tyder på att syftet inte var att sänka fartyget, säger han.

Han uppger även att flottan bland annat har samlat in fingeravtryck från skeppets skrov.

Amerikansk militär har tidigare släppt bilder som uppges visa det iranska revolutionsgardet IRGC som tar bort en odetonerad mina från det japanska fartyget Kokuka Courageous.

Det japanska företag som äger Kokuka Courageous har uppgett att skeppet skadats av två "flygande föremål". Den amerikanska flottan anser däremot att skadorna tyder på att minor har använts.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Konflikten mellan USA och Iran

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Förenade arabemiraten

USA

Fartyg

Oman