Afghanska rivaler överens om start

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
I början av juli sprängde talibanerna en bomb i centrala Kabul, som dödade flera och skadade fler än hundra personer. Arkivbild.

Efter två dagars fredssamtal säger sig omkring 70 afghanska företrädare och talibaner ha hittat en grund för vägen framåt.

Mötet i Qatar avslutades med ett gemensamt uttalande om en färdplan mot fred.

Arbetet framåt ska bygga på en övervakad fredsprocess, återvändandet av internflyktingar och ickeinblandning av regionala krafter i Afghanistan. Kvinnors rättigheter inom politiska, sociala, ekonomiska, utbildningsrelaterade och kulturella sammanhang ska enligt texten säkras, inom islamska värderingar.

– Det är inte en överenskommelse, det är en grund för att starta diskussionerna, säger Mary Akrami, chef för Afghanska kvinnonätverket, som var en av deltagarna vid mötet och tillade att det positiva var att båda sidor godkände uttalandet.

Även Qatars konfliktmedlare Mutlaq bin Majid Al Qahtan säger att framgångar har nåtts under samtalen.

"Vi är väldigt nöjda i dag att vi har nått ett gemensamt uttalande som ett första steg mot fred", säger han i ett uttalande.

Det pågår även samtal mellan USA och talibanerna, dessa samtal pausades för tvådagarskonferensen. Den senaste rundan beskrevs av amerikanska förhandlaren Zalmay Khalilzad som den mest produktiva USA någonsin haft med talibanerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Qatar