Graviditet

Gravida varnas för ingefära i kosttillskott

Av: 

TT

Gravida bör undvika alltför mycket ingefära.
Gravida bör undvika alltför mycket ingefära.

NYHETER

Gravida kvinnor bör inte äta för mycket ingefära. I så fall kan risken för missfall öka. Ingefära marknadsförs som ett sätt att slippa illamående, något många gravida lider av.

Det konstaterar den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, som nu varnar gravida från att dricka ingefärashots och/eller ta ingefära som kosttillskott. Detta efter att ingefära i råttförsök visat sig kunna resultera i missfall, uppger Danmarks Radio.

Ingefära marknadsförs ofta som ett sätt att slippa illamående, vilket studier visar, samtidigt som många gravida kvinnor lider av just illamående under sin graviditet. Ett populärt sätt att få i sig tillräckligt stora mängder för att illamåendet ska försvinna är så kallade ingefärashots som inte bara säljs i hälsokostaffärer utan också i vanliga livsmedelsbutiker. Eller så kan ingefäran tas som vanligt kosttillskott.

Men ett för stort intag av ingefära ökar risken för missfall, enligt den undersökning som DTU Fødevareinstituttet låtit göra på uppdrag av Fødevarestyrelsen. Forskningen, som utfördes på råttor, visar dock inte vilket ämne det är i det populära kosttillskottet som ökar risken. Vid normala mängder ingefära, som krydda i vanlig mat, syntes inte något samband.

Svenska Livsmedelsverket är inne på samma linje och konstaterar sedan tidigare att gravida kan äta "normala mängder" ingefära, som i lagad mat, men att de bör undvika högre doser eftersom det kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen. Handfasta bevis för att större mängder orsakar missfall även hos oss människor saknas dock, skriver myndigheten på sin hemsida.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sofia var gravid – utan att veta om det

ÄMNEN I ARTIKELN

Graviditet

Livsmedelsverket

Kost

Hälsosam mat