Siv Jensen

FRP-ledare hotar lämna Norges regering

Av: 

TT

Norska Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen. Arkivbild.
Norska Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen. Arkivbild.

NYHETER

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen hotar att lämna Norges regering.

Partiet upplever sig överkört när en kvinna som misstänks ha anslutit sig till IS ska hämtas hem från Syrien tillsammans med sina två barn.

– Vi kommer nu att definiera några väldigt tydliga krav från Fremskrittspartiet (FRP). Sedan blir det upp till Erna (Solberg, statsminister) och Høyre att ta det på allvar eller inte ta det på allvar. Det behöver hända ganska snabbt. För vår bägare är nu full. Vi sitter inte i regeringen till vilket pris som helst, säger Jensen, som också är Norges finansminister, till Dagbladet.

Flera partitoppar inom högerpopulistiska FRP har kritiserat regeringsbeslutet och vissa har krävt att partiet ska lämna regeringen med anledning av det. Beslutet grundar sig i att ett av kvinnans barn, en femårig pojke, är sjukt.

Den 29-åriga kvinnan följs av säkerhetspolisen PST, som misstänker att hon varit ansluten till terrororganisationerna IS och Nusrafronten.

Siv Jensen anser att FRP inte har fått tillräckligt mycket genomslag i regeringssamarbetet och att det uppfattas som att Erna Solbergs Høyre viker sig för de mer mittenorienterade regeringspartierna Venstre (V) och Kristelig Folkeparti (KRF).

– Det i sig leder till att regeringens politik blir gråare och tråkigare. Då blir det så att FRP och jag, vi vill inte detta längre, säger Jensen till Dagbladet.

Fremskrittspartiet bildade regering med Høyre efter valet 2013. V och KRF var tidigare stödpartier, men valde 2018 respektive 2019 att kliva in i samarbetet.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Krismöte i Norges regering efter FRP:s krav

ÄMNEN I ARTIKELN

Siv Jensen

Fremskrittspartiet

Erna Solberg

Norge

IS/Daesh (Islamiska staten)