Rebecka får det första Unga journalistpriset

Eric Rosén: Vi vill uppmuntra ungas skrivande

Rebecka Ax. Så heter den första vinnaren någonsin av Unga journalistpriset. Hon är 18 år och går sista året som mediaelev på Västbergslagens utbildningsförbund.

Rebecka Ax, 18, är den allra första vinnaren av Unga Journalistpriset med sin text om att ta studenten.
Rebecka Ax, 18, är den allra första vinnaren av Unga Journalistpriset med sin text om att ta studenten.

I sin text skriver Rebecka Ax om att ta studenten, om alla kostnader man förväntas ha råd med när slutspurten ska firas. Det är en text som belyser de olika villkor olika unga har beroende på klass – i relation till allt man förväntas vara med på, ha på sig och delta i.

Priset delar vi på Aftonbladet ut tillsammans med Mediekompass och Mobile Stories. Tävlingen presenterades på bokmässan i höstas och riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet syftet är att uppmuntra ungas skrivande och att stärka ungas förmåga att navigera och delta i det digitala medielandskapet.

Vi tror att det behövs, inte minst i en tid då färre unga läser och där vår digitala tillvaro ofta handlar allt mer om rörlig bild och ljud.

Finurlig formuleringskonst

Ungas engagemang och samhällsintresse är enormt starkt, det märks inte minst i klimatrörelsen som bärs fram av tusentals tonåringar, ofta beväpnande till tänderna med fakta och kunskap. Och engagemanget märks tydligt i de bidrag vi fått in.

Vi har läst välskrivna texter om hur vi påverkas av sociala medier, om rätten att klä sig som man själv vill och om rätten till sin egen kropp. Vi har mött både stort allvar – och finurlig formuleringskonst.

Ekonomisk press

Och vi har fått läsa Rebecka Ax text, där hon riktar strålkastarljuset mot något som pågår och påverkar unga i deras vardag, om normer och ojämlika förutsättningar, om en ekonomisk och social press i ett sammanhang som borde få vara lättsamt och lustfyllt.

Vi menar att det inte bara är en viktig text – det är också en text som tillsammans med många andra av bidragen visar varför det är så viktigt att försöka få unga att uttrycka sig i text, i medier och i samhällsdebatten.

Därför är vi på Aftonbladet väldigt glada att Unga journalistpriset äntligen finns, och att vi tillsammans med Mobile Stories och Mediekompass får vara med och lyfta fram ungas röster.


Eric Rosén, biträdande redaktör, Aftonbladet. 

Eric Rosén, biträdande redaktör, Aftonbladet. 
Eric Rosén, biträdande redaktör, Aftonbladet.
Publisert:

LÄS VIDARE