Räkningen av röster i Iowas nomineringsval försenad

Primärvalssäsongen är i gång i USA.

I natt avgjordes den första rundan i jakten på en utmanare till president Donald Trump.

Men resultatet dröjer efter räkningsstrul.

Röstningen i Demokraternas nomineringsval i delstaten Iowa inleddes vid klockan 02, svensk tid. Omkring 200 000 personer ska rösta.

Vid 05 fanns ännu inget officiellt resultat. Demokraternas kommunikationschef Mandy McClure uppger för CNN att förseningen beror på ”kvalitetskontroller”. Enligt andra uppgifter har partiet problem med den app som används för att rapportera röster.

Demokraterna i Iowa har gått ut med information där man tydliggör att förseningen inte beror på att systemet är hackat eller påverkats utifrån.

Under morgonen meddelade man att resultatet väntas först senare under tisdagen, då den inkomna datan ska jämföras med fysiska listor, vilket tagit längre tid än väntat.

Efter flera timmars ovisshet gick en av favoriterna, Vermontsenator Sanders, ut med vad hans stab hävdar är preliminära resultat med uppemot hälften av rösterna. Och enligt dessa får Sanders ungefär 30 procent, vilket innebär ledning framför Pete Buttigieg på 25 procent, Elizabeth Warren på drygt 20 och Joe Biden på drygt 10 procent, rapporterar medier i USA.

Detta är dock helt obekräftat, och signalerna från rösträkningen är snarare att resultaten dröjer länge till.

Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Pete Buttigieg är de fyra främsta namnen. De ligger bäst till, enligt vallokalsundersökningen.

Undersökningen visar också att sex av tio demokrater framför allt vill ha en kandidat som kan besegra president Donald Trump. Övriga vill ha en kandidat vars frågor de sympatiserar med.

Iowa viktigt

I Iowa står 41 delegater på spel. Totalt samlas runt 4 000 delegater vid Demokraternas konvent i Milwaukee i juli för att utse partiets presidentkandidat. De 41 delegaterna är bundna att rösta på den vinnande Iowa-kandidaten vid konventet.

För kandidaterna har det historiskt varit psykologiskt viktigt att lyckas i Iowa och i New Hampshire. Utan en vinst i Iowa eller New Hampshire är det nästan omöjligt att få sitt partis nominering. Bara två presidentkandidater har blivit nominerade utan att vinna i Iowa, Mike Dukakis 1988 och Bill Clinton 1992.

Utgången i Demokraternas val är oviss. Men president Donald Trump har utan konkurrens utsetts till Republikanernas vinnare i Iowa, rapporterar AP.

Joe Biden i Souix City.
Joe Biden i Souix City.
Elisabeth Warren hoppas klå sittande presidenten Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.
Elisabeth Warren hoppas klå sittande presidenten Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.
Bernie Sanders är en av favoriterna till att vinna nomineringsvalet i Iowa.
Bernie Sanders är en av favoriterna till att vinna nomineringsvalet i Iowa.

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE