Boende om explosionen: "Dörren bara flög in"

Av:  TT

Han hörde snabba, springande steg i trapphuset. Minuter senare sprängdes hans dörr bort i en av explosionerna som skakat Husby och Kista.

– Dörren flög bara rätt in flera meter, säger en boende i Kista till TT.

Explosionerna vid två flerfamiljshus i de två stadsdelarna Husby och Kista, som ligger bredvid varandra, i nordvästra Stockholm natten till tisdag har orsakat omfattande skador på fastigheterna.

En boende i Kista var vaken och hörde hur det först small en gång.

– Jag var faktiskt vaken och så hörde jag att det small utanför någonstans. Jag öppnade fönstret och såg att det kom rök från Husby.

Hörde steg i trappen

Kort därefter hörde han snabba springande steg i sitt eget trapphus.

– Någon springer ner jättesnabbt. Jag blir konfunderad om det kan ha något samband, det är inte ofta man hör någon springa i en sådan hastighet halv tre på natten. Och sedan bara pang, någon minut senare. Jag hade väl tur att jag inte stod framför dörren, säger den boende.

Själva bomben verkar ha placerats ute i trapphuset och mannens lägenhet, som ligger på fjärde våningen, är helt demolerad. Alla dörrar på hans våningsplan har blåsts in, berättar han.

– Jag ringde 112 och sade vad som hänt. De sade "vi kommer", sedan kom poliser och sade att "ni måste snabbt ut".

"Som en krigsscen"

Uppskattningsvis har ett 50-tal personer evakuerats från fastigheten på Sorögatan, enligt polisen. En uppsamlingsplats i husets tvättstuga upprättades under tisdagsmorgonen.

TT: Hur mår du?

– Det var väldigt chockartat att gå ut och man trodde inte det man såg. Det såg ut som en krigsscen, det var helt demolerat.

– Man är tacksam över att man inte är skadad, det är det som är det viktiga, säger han.

Boende oroliga

Förödelsen vid de båda misstänkta brottsplatserna är stor. Glassplitter ligger på marken och under dagen pågick ett intensivt arbete med att laga fönster, balkonger och säkra lägenheterna.

Tryckvågen har fått flera rutor även i andra omkringliggande hus att blåsas ut. En person har förts till sjukhus med lindriga skador.

På gården till det sprängda huset i Husby samlades boende från området. En kvinna berättar att hon vaknade mitt i natten av smällen och att hennes fönster krossats. Flera berättar att oroliga anhöriga hört av sig eller att de fick lugna sina barn som vaknat.

– Det är jobbigt, säger en kvinna som bor i ett av husen.

– Man blir inte klok på det här.

PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE