Angrepp och taktik inleder Trumprättegång

Av:  TT

Åklagarna, det vill säga Demokraterna, öppnar hårt i den historiska riksrättsrättegången mot USA:s president Donald Trump.

Försvaret, alltså Republikanerna, försöker förlöjliga och förkorta processen för att avsluta rättegången i senaten så snabbt som möjligt.

President Trump håller sig så långt borta han kan.

Med ögonblickets allvar samlades senatorerna i Capitolium i Washington på tisdagen, de svors högtidligt in som jurymedlemmar av Högsta domstolens chefsdomare John Roberts och inledde sedan den tredje riksrätten i USA:s historia.

Sedan började striden.

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, markerade att han ska försöka att bordlägga varje förslag som syftar till att lägga fram ny bevisning. Han ville också låta parterna få 24 timmar under två dagar för att föra fram sina argument för att skynda på rättegången,

I sista stund tvingades McConnell backa, och ge parterna tre dagar var.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, vill lägga fram ett antal ändringsförslag om ny bevisning och nya vittnesförhör under processen, vilket alltså kan stoppas.

Historien dömer

– Historien kommer att vara vår slutgiltiga domare, kontrade Schumer i sitt inledningsanförande.

– Allmänheten inser hur orättvis senator McConnells rättegångsregler är, sade Schumer, och underströk problemet med att nya dokument och vittnen inte tillåts.

Den skarpa motsättningen mellan de två partierna var skoningslös. Toppdemokraten Adam Schiff anklagade Republikanerna för att iscensatta en manipulerad rättegång.

– Det här är en process för en riggad rättegång, sade Schiff, som är ordförande i representanthusets underrättelseutskott och ledare för de sju demokrater som ska agera "åklagare" vid rättegången.

Försvar på krigsstig

Vita husets juridiske rådgivare Pat Cipollone och advokat Jay Sekulow inledde försvarssidans anföranden med att gå till hätska angrepp mot Demokraterna och den rättsliga processen.

– Det här är en partipolitisk riksrätt. Det är upprörande, upprörande, och det amerikanska folket är uppbragt, säger Cipollone.

– Det är ett valår. Det här har aldrig hänt förut och det borde inte hända. Så låt oss avsluta denna charad, avslutade han sitt anförande.

Cipollone är själv utsatt för kritik, då han varit en av de rådgivare som lagt upp strategin för president Trump. En taktik som ledde till anklagelser om att presidenten hindrat kongressens arbete.

En bluff

Ledamöterna har nu till uppgift att besluta om presidenten missbrukat sin makt och hindrat kongressens arbete – de två formella riksrättsanklagelser som nyligen godkändes i representanthuset.

Den stora frågan är om Trump kan anses ha pressat Ukrainas regering att blanda sig i det kommande presidentvalet i USA i höst.

Demokraterna anklagar presidenten för att ha villkorat en utbetalning av ett stort militärt stödpaket med kravet att Kiev skulle utlysa en utredning kring Trumps potentiella rival, den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

Trump är ett hot mot USA:s demokrati och rikets säkerhet och måste tvingas bort från sin post, anser Demokraterna.

Men presidenten, hans advokater och Republikanerna insisterar på att Trump inte gjort något fel och att Demokraternas enda syfte är att stoppa honom från att bli återvald.

Rättegången är en bluff, kommenterade presidenten från Davos i Schweiz, där han deltar vid Världsekonomiskt forums årsmöte.

– Det handlar om samma häxjakt som har pågått i flera år och ärligt talat är det skamligt, sade Trump, några timmar innan rättegången inleddes.

I slutändan är det få, om någon, som tror att Donald Trump fälls. Republikanerna har majoritet i senaten och är därför inte oroliga för att Trump ska avsättas, vilket kräver att två tredjedelar av ledamöterna röstar för ett fällande.

PODD Wolfgang Hansson om riksrätten mot Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om riksrättsåtalet mot Donald Trumo.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE