IS-svenskarna

De kämpar för att få hem Skråmos barn

”Chile har erbjudit sig att flyga ut barnen”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

IS-terroristen Michael Skråmos sju barn är svårt undernärda och sjuka.

Nu kämpar deras morfar Patricio och släktingen Valeria för att få ut dem ur lägret i Syrien.

– Läget är akut, de måste till sjukhus för att få vård, säger Valeria till Aftonbladet.

Fyra av barnen är födda i Sverige, de tre yngsta i Syrien.

Barnens morfar Patricio Galvez fick träffa sina barnbarn i lägret al-Hol i måndags. Han beskriver det som ”hjärtskärande” för norska VG, att se deras magra ansikten och kroppar.

– Jag pratade med dem om Sverige och att det finns människor som älskar dem. Jag berättade om trevliga saker vi ska göra när de kommer till Sverige, säger Patricio Galvez till VG.

Han valde att inte prata om de döda föräldrarna, för att inte påminna barnen om att mamma och pappa är borta.

Patricio Galvez uppger för VG att äldsta barnet, en åttaårig pojke, verkar vara den som har farit mest illa psykiskt av det barnen tvingats gå igenom.

”Frustrerad och desperat”

Efter tre timmar var Patricio Galvez tvungen att lämna barnbarnen i rummet i lägret al-Hol. Han befinner sig nu i Arbil i Irak och väntar på besked. Och han är desperat.

– Sverige saknar vilja och intresse för att hjälpa de här barnen, säger han till VG.

Han beskriver för tidningen hur han kastas mellan hopp och förtvivlan.

– Ibland känner jag mig oerhört frustrerad och desperat, säger han till VG.

Har sökt hjälp

Valeria Gonzales, kusin till barnens mamma Amanda, berättar att släkten sökt hjälp för att få hem de föräldralösa barnen från lägret i flera månader.

Mamman, svensk medborgare, hade chilensk bakgrund. Därför har myndigheterna i Chile börjat agera. I förra veckan hölls ett möte på utrikesdepartementet i Chile där svenska ambassaden deltog.

Valeria Gonzales uppger att Chilenska staten, som har personal på plats, erbjöd sig att föra ut barnen, ta dem till närmaste sjukhus. Men att Sverige då sagt nej med hänvisning till att barnen är svenska medborgare.

– Men de får inte förbjuda det av humanitära skäl anser vi, det viktigaste nu är att få ut barnen, läget är akut.

Svenska ambassadpersonalen ska ha sagt att de ska lämna besked inom en vecka–tio dagar.

”Kan göra akut evakuering”

– Chile sa att de inte kommer att tveka att göra en akut evakuering av barnen ifall Sverige inte agerar nu snart. Det kan leda till politiska konflikter mellan länderna också. För Sverige var väldigt tydliga på mötet: Det här är svenska barn, och det är Sverige som kommer att ta hand om det här.

– Det enda som behöver hända är att svenska staten säger till Chile, varsågod, ni får ta över nu. Om det händer kan vi ta ut barnen ur landet på en gång.

– Vi hade kontakt med chilenska presidenten igår och han är öppen för möjligheten att flyga själv dit och hämta barnen. Det har blivit så pass stort i Chile.

”Barnen extremt undernärda”

Valeria Gonzales uppger att barnen är allvarligt sjuka, lider av lunginflammation, hudinfektioner, och är extremt undernärda. Minsta pojken som är ett år väger under tre kilo.

– De är väldigt svaga, och kan knappt stå upp, säger hon. Det har varit läkare där och bedömt situationen som akut och att de måste ut därifrån för att få vård.

Utrikesminister Margot Wallström uppgav igår att regeringen nu arbetar intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien får den hjälp de behöver.

Hon skrev på Facebook:

– Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.

”Svagt uttalande”

Valeria Gonzales tycker att Wallströms uttalande var ”ganska svagt”.

– Hon gav inga konkreta svar om vad som händer nu, vad som kommer hända närmaste veckorna. Men vi har ingen tid. Vi har ju sagt till regeringen att barnen måste ut på en gång. Det kvittar var de kommer hamna, det kvittar om de kommer till Sverige eller till Chile. Det som är viktigast nu är att de kommer till sjukhus och får vård.

Barnens morfar Patricio Galvez har besökt barnen i lägret. Han är nu i Irak och väntar på besked.

Valeria Gonzales uppger att ett nytt möte i Chile med svenska ambassaden är inplanerat på måndag.

Sjubarnspappan Michael Skråmo dödades i mars av kurdiska styrkor i Baghouz, sydöstra Syrien, uppger norska VG. Hans svenska fru Amanda dog i ett bombanfall några veckor tidigare, enligt tidningen.

En annan kusin till henne uppger att släkten hela tiden varit mycket kritisk till att hon tog med barnen till ett krigsområde och blev anhängare till IS.

– Det finns ingen i vår släkt som är muslimer, vi har ingen religion alls! Vi tror att hon blev hjärntvättad. Man ska inte ta barn till sådana här ställen.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Margot Wallström: Om möjligt ska barnen föras till Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-svenskarna

Michael Skråmo

Syrien

Margot Wallström

AB Voice