Trump: Kan inte utropa seger förrän vi vunnit

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump vid Vita huset under söndagen.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
USA:s president Donald Trump vid Vita huset under söndagen.

Donald Trump ville öppna USA lagom till påsk. Planer som presidenten nu har dragit tillbaka – i stället säger han att landet når kulmen på coronaepidemin under påskhelgen.

– Inget skulle vara värre än att utropa en seger innan vi har vunnit, säger Trump, som samtidigt förlänger riktlinjerna för självisolering i USA april ut.

Nästan 2 500 dödsfall och över 141 000 smittade. Det är enligt nyhetsbyrårna AFP och Reuters de senaste siffrorna i USA över drabbade av coronapandemin och covid-19. Och dödsfallen kommer att öka.

– Kulmen, när vi når de högsta dödstalen, kommer troligtvis om två veckor, säger Donald Trump på en presskonferens vid Vita huset, där han uppmanar invånarna att fortsätta att hålla sig isolerade.

– Därför är det väldigt viktigt att alla följer våra riktlinjer. Ju bättre ni klarar av det, desto snabbare tar den här mardrömmen slut, sade Trump, och förlängde riktlinjerna för social distansering och självisolering i hela USA till den 30 april.

Återhämtning i juni

Därmed överger han sin av experter kritiserade förhoppning att kunna häva nedstängningen av landet till påsk. På söndagen ville han inte säga att det hade varit ett misstag, utan att det "bara hade varit ett mål att sträva efter" och att han nu tror att USA kommer att vara på god väg mot en ekonomisk återhämtning när vi kliver in i juni månad.

Tidigare under söndagen hade doktor Anthony Fauci, som ingår i presidentens innersta stab med ansvar för insatserna mot coronapandemin, i en intervju i CNN varnat för att dödstalet i USA skulle kunna nå 100 000–200 000 och att antalet smittade kan "bli miljoner".

Trump jämförde på sin presskonferens det med tidigare uppskattningsmodeller som visade på risker för uppemot 2,2 miljoner dödsfall.

– Så om vi kan hålla ner siffrorna till 100 000, en fruktansvärd siffra, eller kanske till och med lägre, eller mellan 100 000 och 200 000, så tycker jag att vi överlag har gjort ett bra jobb, sade han.

– Vi kommer att besegra den här osynliga plågan, den här osynliga fienden.

Höga tittarsiffror

Donald Trump har fått kritik för att i sina uttalanden glida med sanningen och ibland direkt fara med osanning. Ett antal röster i amerikanska medier har därför höjts om att inte längre sända hans presskonferenser. Trump själv sade på söndagen att "det amerikanska folket borde få bestämma" och att de höga tittarsiffrorna för hans framträdanden är bevis för hans stora popularitet.

– Jag har läst att CNN inte vill sända de här pressmötena, men de kan inte låta bli för tittarsiffrorna är så höga. Om de var låga skulle de inte vara här, CNN skulle inte vara här, men vi hjälper dem att höja sina siffror. Men det gör inget för vi får ut vårt budskap, det riktiga budskapet, sade han och jämförde sina siffror med dem för amerikansk fotboll och dokusåpor.

– De säger att vi till och med har siffror som finalen i "Bachelor", den stora finalen. Jag vet inte vad som hände då, för jag hinner inte, men någon får berätta sedan vad som hände i finalen.

Trump, vars återvalskommitté hotat stämma lokala tv-stationer som sänder en av Demokraternas reklamfilmer där hans tidigare kommentarer om coronapandemin klippts ihop, säger att hoten att inte sända hans pressmöten hotar demokratin.

– När de inte vill att USA:s president ska få höras har vi inte längre någon demokrati.

Publicerad:

LÄS VIDARE