Hotar att stänga stränder – vill minska smittspridning

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Det väntas fint väder i Nederländerna.

Då hotar premiärminister Mark Rutte med att stänga stränder, skogar och parker.

– Stanna hemma. Annars stänger vi, säger han under en presskonferens.

Uppmaningen om att stanna inne riktar sig främst till unga då Nederländerna förväntas få både fint väder och ett tidigt påskfirande.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte gick under fredagen ut och sa att de kommer att vidta åtgärder som innebär att stänga ner offentliga utomhusmiljöer om de märker att folket inte agerar utefter rekommendationen om socialt avstånd, enligt nederländsk media.

–Jag vet, vädret kommer att vara vackert, men stanna hemma i trädgården eller på balkongen. Om du inte har något av det så hitta en lugn plats, helst i ditt eget område, säger han.

Mark Rutte.
Foto: Olivier Matthys / TT
Mark Rutte.

Han fortsätter med en varning om att vi första tecken på överfulla parker och stränder så kommer de att stänga ner dem tillsammans med vägarna till stränder och skogar.

Allt för att minska smittspridningen.

– Jag förstår att om du har varit inne hela veckan med tre barn och vill gå ut, men begränsa det och håll ditt avstånd. Vi kommer verkligen verkställa allt vid behov, säger han.

Mindre gränstrafik

Nederländerna vill heller inte se internationella resor in i landet, främst med tanke på påskfirandet som kommer under nästa vecka.

Landet har dock kunnat se en kraftig minskning av gränstrafiken, där det är 70 procent mindre trafik från Tyskland och 80 procent från Belgien.

Kanalerna och vattenvägarna i Amsterdam är stängda för båttrafik och landet har sedan tidigare restriktioner för skolor, barer och restauranger som alla hålls stängda.

Mark Rutte hotar inte med att vidta fler åtgärder i dagsläget om det blir för befolkat på gatan eller i naturen.

– Jag kommer inte tänka på det än. Mitt budskap är enkelt, stanna hemma så mycket som möjligt, säger han på presskonferensen.

Nederländerna har 15 819 konstaterade fall av covid-19 och 1 490 dödsfall.

Publicerad:

LÄS VIDARE