Stridsflygplan

Presenten slutade med utskjutning i raketstol

Av: 

Erik Karlsson

NYHETER

64-åringen skulle få sitt livs flygtur i ett stridsflygplan.

Det slutade med att han fick sitt livs flygtur rakt upp från detsamma när han sköt ut sig i raketstolen – av misstag.

Den 64-årige mannen klarade sig utan större skador.
Den 64-årige mannen klarade sig utan större skador.

I rapporten från den franska luftfartsmyndigheten, rapporterad av Aerotime Hub , kan man läsa att den 64-årige mannen inte ens ville utnyttja pensions-presenten från sina kollegor i försvarsindustrin den där marsdagen 2019.

Men efter hårda påtryckningar och läkarkontroll klev han in i det franska stridsflygplanet av modell Rafaele-B tillsammans med en före detta stridspilot från flygbasen i Saint-Dizier. Pulsen hos den nervöse resenären låg enligt rapporten mellan 136 och 142 slag per minut redan innan avfärd.

Den enda instruktionen som läkaren hade gett var att den äldre mannen inte fick uppleva negativa g-krafter (där man upplevs lyfta från stolen). En instruktion som inte gick fram till piloten.

”Tappade hjälmen”

När dessutom mannen till stor del fick sköta sin egen säkerhetsgenomgång och inte lyckades spänna fast sig ordentligt i sitt säte uppstod panik hos 64-åringen. Han tog tag i första bästa grej för att hålla sig kvar i stolen – ovetande om att det han högg tag i var utlösningsmekanismen för nödutskjutning med raketstol.

Planet som 64-åringen flög i.
Mannen råkade skjuta ut sig ur flygplanet på 750 meters höjd. Flygplanet till vänster.

Mannen sköts ut från 750 meters höjd rakt upp i det blå och tappade både hjälm och syrgasmask längs vägen. Men lyckades ändå landa med fallskärmen i närheten av den tyska gränsen med bara mindre blessyrer.

Att det inte gick värre för duon än så kan man tacka ännu ett tekniskt fel för. Normalt sett skjuts nämligen även piloten ut om någon dragit i nödhandtaget. Men det skedde inte.

Rädd för explosion

Piloten höll sig lugn och lyckades landa sitt flygplan trots ett stort antal felmeddelanden på färddatorn och obalansen som uppstått i flygplanet när glastaket öppnats och bakre sätet försvunnit”, står det i rapporten.

Landningen skedde hela tiden med rädslan att raketstolen skulle utlösas. Efter landning upprättades en säkerhetszon runt flygplanet i 24 timmar med rädsla för en försenad detonation.

Den franska luftfartsmyndigheten trycker avslutningsvis i rapporten på att man alltid bör vänta 10 dagar mellan läkarundersökning och flygtur.

Allt för att motvilliga resenärer likt den 64-årige mannen ska i framtiden ha tid att ångra sig.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Stridsflygplan

Frankrike