Protester i Irak fortsätter att skörda liv

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Protester i Bagdad på måndagen.
Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Protester i Bagdad på måndagen.

Flera demonstranter har dödats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i Iraks huvudstad Bagdad.

I staden Karbala har säkerhetsstyrkor skjutit skarpt i samband med protesterna.

Uppgifterna om hur många som dödats under måndagens demonstrationer går isär. I Bagdad har mellan tre och fem människor dödats, medan sjukvårdskällor anger en död i Karbala.

Över 100 människor skadades i Bagdad. I Karbala skadades över 50 personer, varav sex kritiskt, uppger sjukhuskällor.

Den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr, som ställt sig på demonstranternas sida, uppmanade på måndagen premiärminister Adil Abd al-Mahdi att utlösa nya parlamentsval övervakade av FN. Muqtada al-Sadr som leder det största blocket i det irakiska parlamentet, har krävt regeringens avgång och inledde i lördags en sittstrejk i parlamentet.

Militären i Irak meddelar att protesterna föranleder fortsatt utegångsförbud. På måndagen meddelade den att det tills vidare kommer att råda utegångsförbud i Bagdad från midnatt och sex timmar framåt, enligt statlig tv.

Protesterna bröt ut tidigare i oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard.

En representant för Iraks människorättskommission säger att det är osäkert hur många som har dödats i den senaste månadens växande protester i Bagdad och flera andra städer, men en uppskattning är att närmare 240 har dödats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN