FI granskar Swedbank

Finansinspektionen, FI, inleder en granskning av Swedbank efter misstankarna om penningtvätt i Baltikum, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Swedbank hotas därmed av en miljardsmäll i början av nästa år.

”Beslutet att inleda en sanktionsprövning är ett steg i FI:s undersökningsprocess. Det innebär att FI anser att det finns tillräckliga skäl att pröva om de brister och svagheter som har observerats i utredningsarbetet bör leda till en sanktion eller om undersökningen ska avslutas på något annat sätt”, skriver Finansinspektionen i pressmeddelandet på tisdagsmorgonen.

Swedbanks vd Jens Henriksson vid bankens delårsrapport i oktober.
Swedbanks vd Jens Henriksson vid bankens delårsrapport i oktober.

Utreds av flera myndigheter

FI:s undersökning av Swedbanks styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i Baltikum kommer att genomföras i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen.

Swedbank utreds även av myndigheter i USA och av flera åklagarmyndigheter för misstänkta brott med koppling till penningtvättshärvan. Det finns enligt bedömare även en risk för betydligt tyngre sanktionsbeslut från USA än de som kan bli aktuella i Sverige och Baltikum.

Tvingades avgå

Misstankarna om penningtvätt med hjälp av baltiska konton i Swedbank avslöjades av SVT:s ”Uppdrag granskning” i februari, varpå både vd och styrelseordförande tvingades avgå. Swedbank-aktien har sedan dess tappat en tredjedel av sitt börsvärde

Resultatet av FI:s undersökningen mot Swedbank ska presenteras i början av 2020.


PODD Tvättar svenska banker pengar?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Mathias Ståhle, reporter på Svenska Dagbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE