18-åring larmade polisen efter rån – sen höggs han ihjäl

avKarl Enn Henricsson

Publicerad:

Den 18-årige mannen knivrånades på öppen gata i Göteborg.

Han lyckades fly och ringde polisen, innan rånarna hann ikapp och han höggs till döds. Nu åtalas trion för mord.

– Han började segna ner utanför McDonalds. Då såg jag att han hade blod från magen och ner, berättar hans vän i polisförhöret.

Tidigt på morgonen den 17 juli, befann sig 18-åringen och en vän vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg.

Två 21-åriga män och en 17-årig kvinna klev av en buss. En kniv visades upp, och en 18-åring tvingades lämna ifrån sig sin halskedja, enligt åtalet som nu har väckts.

– Efter rånet försökte målsägandena fly från platsen. 18-åringen ringde polisen och berättade vad som hade hänt. Men rånarna följde efter och tvingade till sig ytterligare gods, säger åklagare Thomas Willén.

Åklagaren: Någon slags hämnd

– Och därefter utfördes knivvåld, påstår jag, för att målsäganden ringer polisen – som någon slags hämnd eller för att hindra 18-åringen för att ha vidare kontakt med polisen.

18-åringens vän berättar om hur de sprang tillsammans från platsen efter knivattacken.

– Jag hade ingen mobil så jag kunde inte ringa 112. Jag frågade efter XX:s telefon. Han svarade ”höger ficka”, men jag kunde inte hitta den. Det var det sista han sa.

1 av 6 | Foto: Polisen

Med hjälp av den information som 18-åringen lämnade under samtalet, kunde polisen gripa 21-åringarna och kvinnan i närheten av brottsplatsen. Det andra rånoffret klarade sig utan fysiska skador.

Nu åtalas trion för mord, grovt rån och grovt övergrepp i rättssak.

– När det gäller den unga kvinnan har jag i andra hand åtala för medhjälp till mord, i tredje hand för skyddande av brottsling och i fjärde hand för häleri, säger Thomas Willén.

De tre åtalade var vid brottstillfället påverkade av narkotika, och enligt åklagaren var motivet, i alla fall inledningsvis, att tvinga till sig värdesaker.

”Är ett väldigt allvarligt brott”

Kvinnan nekar helt till brott. De åtalade männen har delvis erkänt, enligt åklagaren.

– Den man som jag påstår har hållit i kniven vidgår det, men han menar att det handlar om oaktsamhet och har erkänt vållande till annans död. Den andre mannen har erkänt rån.

Om vilket straff åklagaren kommer yrka på vid rättegången, säger han:

– Jag får återkomma i samband med pläderingen, med det här är ett väldigt allvarligt brott. Men för mord finns livstids fängelse med i straffskalan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mord

Rån

Göteborg