Marken skakar under Johnson

avTT

Foto: Daniel Leal-Olivas/AP/TT
Premiärminister Boris Johnson träffar vårdanställda i London – samma dag som regeringen förlorade sin majoritetsposition i parlamentets underhus.

Hösten börjar med avhopp och dramatik när Storbritanniens underhus återsamlats efter sommarlovet.

Premiärminister Boris Johnson står på sig om brexit – men har samtidigt förlorat sin majoritet.

Sommarlovet hade precis avslutats när konservative parlamentsledamoten Philip Lee plötsligt bytte sida och satte sig med Liberaldemokraterna i stället för sina partivänner i Tories.

"Den här konservativa regeringen går aggressivt vidare med en skadlig brexit. Den sätter liv och arbetstillfällen i fara", motiverar han sitt avhopp i ett uttalande, enligt BBC.

Därmed har inte längre premiärminister Boris Johnson någon given majoritet i underhuset, även om han skulle ha stöd av samtliga partikamrater samt ledamöterna i nordirländska stödpartiet DUP.

Rent praktiskt gör visserligen majoritetsförlusten ingen större skillnad i nuläget, med tanke på den splittring som även råder bland oppositionen.

"Nog är nog"

Johnson själv står samtidigt på sig om brexit och manar parlamentet att ge honom sitt stöd i fortsatta diskussioner med övriga EU.

– Nog är nog. Landet vill att det här görs nu. Jag är övertygad om att vi kommer att ordna ett avtal, men oavsett det så kommer vi att lämna den 31 oktober, säger premiärministern.

Frågan är bara om han verkligen kan få stöd för det av de egna parlamentsledamöterna. Oppositionen hoppades sent på tisdagskvällen i ett första skede kunna ta kontroll över parlamentets dagordning för att under onsdagen driva igenom ett bindande förbud mot ett avtalslöst utträde ur EU.

Tanken är att tvinga regeringen att be övriga EU om förlängd förhandlingstid fram till slutet av januari 2020 – om inte parlamentet senast den 19 oktober antingen godkänt ett utträdesavtal eller beslutat sig för att stödja ett avtalslöst lämnande av EU.

Ilsken Hammaond

Oppositionen räknar med stöd från upp till 15 konservativa ledamöter som också är emot ett "no deal"-läge, däribland den tidigare finansministern Philip Hammond.

Hammond är rejält på krigsstigen mot sina egna partikamrater.

– Det här är mitt parti. Jag har varit medlem i 45 år. Jag kommer att försvara det mot inkommande som försöker ändra det från högt i tak till en smal fraktion. Vi måste ställa nationens intressen före hotelser mot oss personligen eller mot våra karriärer, fräser ex-ministern i en radiointervju i BBC.

Den interna oenigheten har fått somliga att befara att Konservativa partiet ska spricka. Andra ser partiledningens varning om att utesluta rebellerna som helt naturlig.

– Stephen och jag spelar i samma lag. Men om Stephen börjar fälla lagkaptenen varje gång han är på väg att göra mål så kommer han inte att få vara kvar på planen så länge till, säger regeringsstödjande ledamoten Nigel Evans i en tv-diskussion i BBC med regeringskritiske partikamraten Stephen Hammond.

Nyval eller inte?

Efter tisdagens omröstning följer en het onsdag. Johnson väntas möta en eventuell förlust med att föreslå nyval, preliminärt till den 14 oktober.

Det har visserligen Labourledaren Jeremy Corbyn inget emot – men han vill i så fall få in garantier för ett uppskjutet utträde och att inte valdatumet plötsligt flyttas.

Därför kan Johnson bli tvungen att vänta tills kravet på att stoppa ett avtalslöst utträde gått igenom alla instanser. I slutänden spekuleras i om premiärministern till och med skulle kunna acceptera parlamentets krav på att be övriga EU om en förlängning – men sedan själv stoppa förlängningen genom att lägga in sitt veto vid nästa EU-toppmöte den 17–18 oktober.

Samtidigt kommer tuffa bud från FN-organet UNCTAD. Ett brittiskt EU-utträde utan avtal riskerar att kosta landet motsvarande 150 miljarder kronor om året, skriver handels- och utvecklingsorganet i en rapport på tisdagen.

PODD: Dödsskjutningen av Eric Torell

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om fallet Eric Torell – och om detaljen som kan avgöra i rätten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM