19 personer försvinner i Region Syd – varje dag

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Polisen inleder nu ett arbete för att minska antalet flergångsförsvinnanden.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen inleder nu ett arbete för att minska antalet flergångsförsvinnanden.

Närmare 3 400 personer har anmälts som försvunna i Polisregion Syd under det första halvåret.

Polisen kommer nu samverka mer med andra myndigheter och har även infört ett nytt arbetssätt.

– Många gånger kan vi inte förebygga ett försvinnande, konstaterar Peter Martin, på polisens ledningscentral, i ett pressmeddelande.

Under januari-juni 2020 anmäldes 3 394 personer som försvunna i Polisregion Syd. Det är en ökning gentemot hur det såg ut under samma period 2016–2019.

För att få stopp på utvecklingen och minska antalet försvunna personer meddelar polisen i regionen nu att de ska samverka mer med socialtjänst, sjukvård, LSS- och äldreboenden. På så vis hoppas man kan kunna minska antalet flergångsförsvinnanden, vilket är när samma person försvinner gång på gång.

Antalet personer som anmäls försvunna har ökat kraftigt på senare år. I ett antal fall försvinner samma person gång på gång. Polisen ska nu samverka mer med socialtjänst, sjukvård, LSS- och äldreboenden för att minska flergångsförsvinnande i region Syd.

19 personer per dygn

– Många gånger kan vi inte förebygga ett försvinnande. Plötsligt har en 3-åring rymt hemifrån eller en äldre man med hjärtproblem gått vilse i bärskogen. Efter behoven i varje enskilt fall sätter vi in alla resurser som krävs för att hitta personen. Det kan, utöver polispatruller, vara helikopter, sökhundar, polishästar och UAS (drönare), säger Peter Martin, på polisens ledningscentral, i ett pressmeddelande.

Antalet försvunna personer under årets första halvår motsvarade nästan 19 personer per dygn. Enligt polisen är dock flergångsförsvinnanden, av personer med demenssjukdom eller psykisk ohälsa, vanligt.

Ökning med 1 200 fall

Förutom en utökad samverkan med andra myndigheter har polisen därför också infört ett nytt arbetssätt. När en och samma person försvunnit mer än tre gånger på kort tid ska en dialog med nätverket runt personen inleda.

– Utifrån personen som försvunnit, närstående och vårdande personals bästa, kommer dialogen att handla om att hitta lösningar på de faktorer som gör att personen gång på gång försvinner, säger Peter Martin.

Anmälningarna av försvunna personer har ökat kraftigt de senaste åren. Det första halvåret 2016 var antalet ärenden i Polisregion Syd knappt 1 200 färre än i år, då det landade på 2 228 stycken.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE