Misstänkte dubbelmördaren lider av allvarlig psykisk störning

Daniel Nyqvist, 37, har tidigare erkänt morden på Anna-Lena Svenson och Mohamed Ammouri, 8, i Linköping för 16 år sedan.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider han och led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brotten.

Om han döms för morden kommer han därför att dömas till rättspsykiatrisk vård.

Det var i oktober 2004 som Anna-Lena Svenson, 56, och Mohammed Ammouri, 8, attackerades och knivhöggs till döds i ett bostadsområde i Linköping.

I början av juni kunde 37-årige Daniel Nyqvist gripas misstänkt för morden, med hjälp av ny DNA-teknik. Kort efter gripandet erkände han också brotten.

Lider av allvarlig psykisk störning

I slutet av juni beslutades det att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU. Den är nu klar.

I den slår Rättsmedicinalverket fast att Daniel Nyqvist lider av en allvarlig psykisk störning och att han gjorde det även vid tiden för morden.

Johan Ritzer, hans advokat, säger till DN att hans klient tagit emot resultatet.

– Det var inte så att han reagerade negativt på det på något sätt. Det var inga större reaktioner över huvud taget vill jag påstå, säger han till tidningen.

Risk för återfall i brott

I undersökningen anser man också att det finns en risk för att 37-åringen återfaller i allvarlig brottslighet.

På grund av det här anses han ha behov av psykiatrisk vård ”förenad med frihetsberövande och annat tvång”. Om han döms för morden av Linköpings tingsrätt innebär det att han döms till rättspsykiatrisk vård för dubbelmorden istället för fängelse.

Daniel Nyqvist, har erkänt dubbelmordet i Linköping.
Daniel Nyqvist, har erkänt dubbelmordet i Linköping.
Publisert:

LÄS VIDARE