Efter utbrott på minkfarmar – tror djur kan smitta människor

Av: Malin Kardell

Publicerad:

Efter flertalet virusutbrott på europeiska minkgårdar frågar man sig nu om coronaviruset kan överföras från djur till människor.

Enligt forskare själva verkar det ”rimligt”.

Men världshälsoorganisationen (WHO) anser dock att den typen av smittöverföring är ”mycket begränsad”.

Efter coronautbrott på minkfarmar i Spanien och Nederländerna undersöker nu forskare om det kan vara så att viruset kan överföras från minkar till människor.

Det efter att man upptäckt att arbetare på farmerna blivit smittade, som man menar i sin tur skulle kunna överfört smittan till djuren.

Enligt forskare är det ”troligt” att minkarna då åter igen överfört smittan till personer i personalen. Och nu vill man försöka ta reda på hur stor risk djuren utgör. Det rapporterar Sky news.

”Djurens virusstammar liknar människans”

I Spanien ledde utbrottet på en minkgård till att 14 anställda, inklusive ägaren bekräftades med coronaviruset i slutet av maj.

Man stängde ner verksamheten, och efter det testade ytterligare två anställda positivt för covid-19.

Fler än 92 000 minkar slaktades efter misstankar om att mer än 90% av dem hade drabbats av viruset.

Viruset kan överföras från minkar, menar forskare.
Foto: Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Viruset kan överföras från minkar, menar forskare.

Efter utbrottet i Nederländerna sa Professor Wim van der Poel, som studerar djurvirus vid Wageningen University and Research, att djurens virusstammar liknar människans.

”Vi antog att det var möjligt att viruset kunde föras över till människor igen”, la han till enligt Sky news.

Tros komma från fladdermöss

Det antogs tidigt i coronautbrottet att viruset ursprungligen överförts från djur, vilket tros vara fladdermöss, men det har aldrig bekräftats.

Skulle det nu visa att minkar kan ha överfört smittan till människor, skulle det bli det första dokumenterade fallet av djur som fört smittan vidare till människor.

Världshälsoorganisationen (WHO) är medveten om utbrotten på minktarmarna, men anser dock att överföringen från djur till människor ska vara "mycket begränsad".

Men enligt Maria Van Kerkhove, epidemiolog hos WHO, bidrar utbrotten på farmerna till ledtrådar om vilka djur som kan vara mottagliga för infektion av viruset.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN