Svalt intresse från facken efter Gretas strejkbrev

Varken LO, SACO eller TCO kommer att hörsamma aktivisten Greta Thunbergs uppmaning till strejk för klimatet.

– Vi tror inte att en arbetsnedläggelse vore ett effektivt sätt att lösa klimatfrågan på, säger Mats Erikson på LO.

Klimataktivisten Greta Thunberg uppmanade på onsdagen alla Sveriges vuxna, och fackförbunden i synnerhet, att gå ut i strejk för klimatet.

I ett öppet brev skriver Thunberg och flera andra representanter för organisationen Fridays for Future att de är frustrerade över bristen på konkreta åtgärder, trots deras upprepade demonstrationer och den stora uppmärksamheten i media.

Men någon politisk strejk är inte aktuell i nuläget, enligt LO.

– Nej, vi tror inte att en strejk kommer att föra oss närmare en lösning på klimatfrågan. LO brukar inte använda strejkvapnet för politiska påtryckningar, utan vi använder det för löne- och arbetsvillkor på arbetsmarknaden, säger Mats Erikson, politisk sekreterare på LO.

– Vi tror inte att en arbetsnedläggelse vore ett effektivt sätt att lösa klimatfrågan på.

Ska träffa Fridays for Future för samtal

Också på Saco och TCO är intresset för en klimatstrejk svalt.

– SACO är en centralorganisation som inte förhandlar, men det är inte aktuellt att använda strejkvapnet i detta sammanhanget, säger Emma Nilsson, kommunikationschef på SACO.

”Vi använder andra verktyg för att påverka politiken.” skriver José Gutierrez, presschef på TCO, till Aftonbladet i ett sms.

Trots att det inte ser ut att bli någon större strejk från fackens sida så är de intresserade av samtal med Fridays for Future.

I höst kommer LO, SACO och TCO att träffa organisationen för att diskutera vad som kan göras i klimatfrågan. Något datum ska ännu inte vara satt.

– Tillsammans ska vi prata om vad vi kan göra bättre i klimatfrågan. Vi lyssnar jättegärna på dem, för bättre kan vi säkert bli, säger Mats Erikson på LO.

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE