Över 100 migranter saknas efter skeppsbrott

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Olyckan inträffade utanför kuststaden al-Khums, öster om huvudstaden Tripoli.
Foto: TT
Olyckan inträffade utanför kuststaden al-Khums, öster om huvudstaden Tripoli.

Fler än 100 migranter saknas och befaras ha drunknat efter ett skeppsbrott utanför Libyens kust. Det kan vara den värsta flyktingtragedin på Medelhavet hittills i år.

Den libyska kustbevakningen uppger att 134 migranter har räddats av kustbevakningen och lokala fiskare och att en person hittats död. 115 personer saknas fortfarande och befaras också ha drunknat.

De räddade migranterna är till största delen etiopier, palestinier och sudaneser.

Enligt en talesperson för kustbevakningen lämnade migranterna kuststaden al-Khums, 120 kilometer öster om huvudstaden Tripoli, i en träbåt som kapsejsade strax efter avfärd.

Uppgifter från överlevande om hur många som färdades på båten varierar från drygt 200 till runt 300. Enligt vissa uppgifter ska också två båtar ha varit involverade i olyckan.

Den 4 juli omkom 72 migranter när deras båt kapsejsade utanför tunisiska Zarzis. Om UNHCR:s farhågor rörande antalet drunknade stämmer skulle dagens olycka vara den dödligaste på Medelhavet i år.

"Den värsta tragedin på Medelhavet i år har just inträffat", skriver UNHCR-chefen Filippo Grandi på Twitter.

Libyen är ett nav för migranter och flyktingar från Afrika och Mellanöstern som försöker ta sig till Europa. De senaste åren har tusentals människor drunknat då de försökt ta sig över Medelhavet, ofta i överlastade och icke sjödugliga båtar.

Publicerad: