Kyoto

Japansk mordbrännare tidigare dömd

Av: 

TT

En kvinna ber för offren vid animationsstudion Kyoto Animation dagen efter den förödande branden.

Foto: Jae C. Hong/AP/TT

NYHETER

En 41-årig man uppges ha erkänt den dödliga branden i Kyoto. Dagen efter det värsta massmordet i Japan på två årtionden kommer uppgifter om att mannen tidigare vårdats för psykisk ohälsa.

Japan och dess stora animeindustri är i sorg. På fredagen fylls området utanför den eldhärjade animationsstudion med blommor och sörjande människor.

33 personer dog när en 41-årig man satte eld på animationsstudion Kyoto Animation i japanska Kyoto på torsdagen. För ytterligare tio skadade är läget kritiskt.

De flesta av de omkomna i branden, som tog nästan ett dygn att släcka, uppges vara unga personer anställda hos Kyoto Animation.

Avtjänat fängelsestraff

Brandförloppet var så snabbt att desperata människor tvingades hoppa ut genom fönstren. 19 av de omkomna ska ha hittats i en trappa som leder upp till byggnadens tak, vilket tyder på att de försökt fly men stängts inne.

Enligt den lokala tv-kanalen NHK ska den anhållne 41-åringen 2012 ha dömts till 3,5 års fängelsestraff för att ha rånat en butik. Han ska även ha vårdats för psykisk ohälsa.

Uppgifterna är ännu oklara, men mannen ska enligt lokala medier ha anklagat animationsstudion för plagiat. Dagstidningen Kyoto Shimbun skriver att mannen ska ha sagt till polisen att han anlade branden eftersom företaget "stulit romaner". Attacken verkar enligt lokala medier vara planerad, men utredningen fördröjs av att mannen själv ådrog sig svåra skador i branden.

Stora donationer

Kyoto Animation är ett välkänt produktionsbolag inom den stora japanska animeindustrin, och har legat bakom flera populära animerade tv-serier. En insamling startad av ett amerikanskt animeföretag hade på fredagsmorgonen samlat in motsvarande omkring tio miljoner kronor till de berörda.

Landet är i chock efter dådet. Brottsstatistiken i Japan är förhållandevis låg, något som bland annat anses bero på landets strikta vapenlagar. 2001 dog 44 personer i en förödande brand i nöjesområdet Kabukicho i Tokyo, och 2008 omkom 16 personer i en anlagd brand i Osaka. Förövaren i Osaka är dömd till döden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

33 befaras döda efter brandattentat mot animationsstudio

ÄMNEN I ARTIKELN

Kyoto

Japan

Anime