Bolsonaro vill stoppa satellitbilder över skövlingen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skövlingen av regnskogen i Amazonas ökar i rekordfart – det har nya satellitbilder visat under våren.

Men Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar bilderna för ”lögner” och vill nu stoppa datan från publicering.

– Vi måste agera direkt. Tyvärr är det inte det som händer, säger professor Philip Fearnside till The Guardian.

Enligt sajten Natursidan har både de lagliga och illegala avverkningarna av regnskogen i Amazonas ökat sedan högernationalisten Jair Bolsonaro blev president.

Enligt sajten har över 1 300 kvadratkilometer regnskog försvunnit, oftast för att bli jordbruksmark, hittills i juli. Forskare varnar nu för att risken att Amazonas omvandlas till en savann ökar.

Problematiken lyfts även i tidningen The Guardian.

– Det är väldigt viktigt att vi fortsätter upprepa att dessa problem finns. Ett antal brytpunkter är inte långt borta. Vi kan inte se exakt var de är, men vi vet att de är väldigt nära. Det betyder att vi måste agera direkt. Tyvärr är det inte det som händer. Det finns människor som förnekar att vi till och med har ett problem, säger Philip Fearnside, professor vid Brasiliens National Institute of Amazonian Research till The Guardian.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Satellitbild över regnskog i Brasilien (genrebild).

Hotar att sparka folk

President Jair Bolsonaro har tidigare kallat satellitbilderna på avverkningen av Amazonas regnskog för ”lögner”.

På en presskonferens tillsammans med miljö- och utrikesministrar menade Bolsonaro att den nya datan äventyrar Brasiliens utrikesrelationer.

Presidenten skyller siffrorna, som visade att avverkningen har ökat med 88 procent mellan juni 2018 och juli 2019, på partiska politiker. Nu hotar han med att sparka samtliga som har varit inblandade i att manipulera siffrorna, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Även Brasiliens miljöminister, Ricardo Salles, är inne på samma spår. På presskonferensen presenterade han tekniska förklaringar för att avfärda statistiken. Enligt Salles innehöll siffrorna för juni även siffror från tidigare månader och att en del områden hade räknats två gånger.

Publicerad:

LÄS VIDARE