Trängsel på krogar i Malmö och Göteborg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fem Stockholmskrogar fick stänga i helgen på grund av trängsel i och utanför lokalerna. I Jönköping fick krögarna dock godkänt. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Fem Stockholmskrogar fick stänga i helgen på grund av trängsel i och utanför lokalerna. I Jönköping fick krögarna dock godkänt. Arkivbild.

Både i Malmö och Göteborg har det varit för trångt på krogar och kaféer i helgen.

Sju verksamheter i Malmö och ett tiotal i Göteborg hade brister som måste följas upp, enligt helgens inspektioner.

Trängsel inte minst på olika uteserveringar har på grund av coronapandemin varit en uppmärksammad fråga den senaste tiden. I helgen stängdes fem krogar i centrala Stockholm eftersom de inte följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Motsvarande har inte behövt göras än i varken Göteborg eller Malmö. Men även här hittades en rad brister under helgen.

Av 32 kontrollerade krogar eller kaféer i Malmö hade sju så allvarliga trängselbrister att de måste kontrolleras igen. Åtta fick mindre påpekanden.

Miljöförvaltningen i staden har varit ute en runda tidigare och informerat olika verksamheter.

– Nu gick vi ut när det var som mest folk för att se hur det fungerar i praktiken, säger enhetschef Arvid Nordland till TT.

"Självklart inte bra"

Han tycker att det är svårt att uttala sig om resultatet var bra eller dåligt, eftersom inspektörerna sökte upp de verksamheter där man visste att trängselrisken skulle vara störst.

– Men självklart är det inte bra att det är sju verksamheter som det inte fungerat på, säger han.

I Göteborg kontrollerades 90 verksamheter i lördags, varav cirka 40 hade avvikelser som behövde rättas till. Ett tiotal av dem måste dessutom följas upp ytterligare, bara en verksamhet ansågs dock ha allvarliga brister.

– Det finns en fortsatt god vilja hos restaurangägarna, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

– Den stora utmaningen vi ser är hur varje besökare beter sig. Alla följer inte råden om allas vårt ansvar, utan man flyttar ihop sig ändå. Framför allt på uteserveringarna i solen.

Godkänt i Jönköping

Restauranger och barer i Jönköping fick samtidigt tummen upp för sina insatser mot trängsel under den gångna helgen. Bara en verksamhet fick en tillsägelse, rapporterar P4 Jönköping.

– Det var en verksamhet som fick en tillsägelse, men det såg bättre ut när vi var där bara någon timme senare, så det var inte läge för någon stängning, säger Johanna Hänninen, som är chef på livsmedelsenheten i Jönköpings kommun, till P4.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN