Centerpartiet vill hylla Uppsalaprofiler med flaggdag

Publicerad:
Ingmar Bergman, Hans Rosling, Dag Hammarskjöld och ​Alva Myrdal är alla berömda Uppsalaprofiler.
Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT / JENS O. KVALE
Ingmar Bergman, Hans Rosling, Dag Hammarskjöld och ​Alva Myrdal är alla berömda Uppsalaprofiler.

NYHETER

Centerpartiet vill införa en lokal flaggdag för att hylla en alldeles speciell Uppsalaprofil.

– Rätt utformat skulle detta kunna bli ytterligare ett verktyg för att stärka Uppsalas attraktivitet för besökare, säger Mattias Johansson (C) som ligger bakom motionen.

Svenska kommuner har själva rätt att inrätta lokala flaggdagar på vissa helgdagar – eller bemärkelsedagar.

Nyligen valde Båstad att inrätta en särskild flaggdag till operasångerskan Birgit Nilssons ära. Nu vill Centerpartiet, i en motion till kommunfullmäktige, att Uppsala ska ta efter den skånska kommunen och inför en lokal flaggdag för någon av Uppsalas berömda personer.

– En kommunal flaggdag har ett stort symbolvärde som bidrar till ökad känsla av festlighet och delaktighet. Rätt utformat skulle detta kunna bli ytterligare ett verktyg för att stärka Uppsalas attraktivitet för besökare och påminna dagens och morgondagens medborgare om vår gemensamma historia, säger Mattias Johansson (C) som sitter i kommunfullmäktige och som skrivit motionen.

Foto: Anna Littorin / TT NYHETSBYRÅN
Carl von Linnés bostad Hammarby nära byn Danmark i Uppsala.

Filmskapare, fredsmäklare eller professor

Centerpartiet föreslår att Kommunstyrelsen, i samarbete med Namngivningsnämnden, utarbetar ett förslag till vem som skulle vara lämpligast att hyllas av Uppsala med en flaggdag.

– Det finns ett stort antal berömda personer med uppsalaanknytning, som Ingmar Bergman, Karin Boye, Anders Celsius, Carl von Linné, Drottning Christina, Dag Hammarskjöld och Alva Myrdal, säger Daniel Solling, som representerar Centerpartiet i Namngivningsnämnden.

– Som kommun ska vi vara stolta över att ha ett så brett urval av personer som kan komma ifråga för att föräras med en kommunal flaggdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE