Spelinspektionen

Polisen varnar för nytt pyramidspel på sociala medier

Av: 

Michael Toll

NYHETER

På sociala medier pågår ett pyramidspel där personer uppmanas swisha 1 000 kronor – för att få 7 000 kronor tillbaka.

– Det låter mycket banalt. Men tyvärr är det alltid någon som luras, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Noa.

Just nu fylls sociala medier av ett spel som kallas ”Mandala”. Det rör sig om ett typ av pyramidspel som, något förenklat, går ut på att man först ska swisha 1 000 kronor för att delta i spelet. Sedan måste man värva ytterligare ett antal medlemmar som också betalar 1 000 kronor. Efter ett tag ska det, enligt spelet, plinga till i Swishappen och plötsligt har det trillat in minst 7 000 kronor på det egna bankkontot.

Ett lätt sätt att tjäna snabba slantar?

Knappast, enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på Noa, polisens Nationella operativa avdelning, och expert på bedrägerifrågor.

Polisen varnar för att löftet i spelet är en bluff.

Han varnar i stället folk för att delta.

– Pyramidspel fungerar aldrig. Det går fort utför och det är en omöjlighet att alla, förutom de som startar det, gör några stora pengar. Jag hade aldrig satsat 1 000 kronor, det kan jag lova dig, säger han.

Spelet har tidigare fått uppmärksamhet i Storbritannien, där många unga har lurats på pengar. Enligt Jan Olsson är det dock ofta svårt att komma åt den här typen brottslighet. Detta då det är svårt att bevisa att de som startar den här typen av spel har för uppsåt att folk i slutändan inte får några pengar.

Swish uppmanar: Anmäl

Getswish AB säger till Aftonbladet att de arbetar aktivt tillsammans med bankerna för att motverka den här typen av aktiviteter kopplat till Swish.

”Vi uppmuntrar alltid att anmäla om man uppmärksammar dessa konton/personer och kontakta sin bank om man blivit utsatt”, skriver företaget i en kommentar.

Pyramidspel är olagligt i Sverige. Spelinspektionen är den myndighet som tar hand och granskar spelverksamheter i landet.

– Vi har fått en hel del frågor från allmänheten, men har i nuläget inget ärende kring det här, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen.

Stor spridning

Lucas Sjöberg, 28, från Täby är en av många som har fått mängder med förfrågningar i sin mobil om att delta i spelet. Men han har inte låtit sig luras.

– Det bara bombades ut mängder med sådana spel på Instagram och Facebook under helgen. Folk är kanske desperata nu under coronatider och vill tjäna snabba pengar. Folk hoppar dagligen på detta spel. De tror det är lagligt då de påstår att deras lön redan är skattad, säger han.

För att locka till sig fler yngre spelare har insatsen även börjat sänkas.

– Nu kan man delta för 170 kronor och lockas att tjäna 1 400 kronor. Både jag och många av mina vänner har fått förfrågningar, säger Lucas.

 

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Liga lurade äldre på 800 000 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelinspektionen

Noa, Nationella operativa avdelningen

Sociala medier

Spel

Swish

Bedrägeri