Barn får videoprata med föräldrar i fängelse

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Barn ska nu kunna ha videosamtal med föräldrar som är frihetsberövade. Arkivbild.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Barn ska nu kunna ha videosamtal med föräldrar som är frihetsberövade. Arkivbild.

Barn till frihetsberövade ska få möjlighet att ha videosamtal med sin förälder. Surfplattor som ska användas för samtalen har skickats ut till anstalter och häkten.

Barnrättsorganisationer har i flera år krävt att barn till intagna ska ha möjlighet att ha kontakt med sin förälder via videosamtal.

Frågan har blivit aktualiserad och än mer angelägen under coronapandemin eftersom Kriminalvården infört besöksförbud på häkten och anstalter. De barn som vill kan inte längre träffa sin förälder.

I början av april sade Kriminalvården till TT att man under "rådande omständigheter" förstod behovet av videosamtal för att barnen ska ha möjlighet till den nära kontakt med frihetsberövade föräldrar som de har rätt till enligt barnkonventionen. Beskedet var då att man tittade på frågan men att det ännu fanns säkerhetsrelaterade frågor kvar att lösa.

Och nu, en knapp månad senare, är de frågetecknen uträtade enligt Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

– Vi har fått ut utrustningen och provkör nu som pilot på några anstalter. Det tekniska och administration runt det behöver fungera innan vi fattar beslut att köra överallt.

Om allt fungerar som det ska hoppas Kriminalvården att videosamtal snart ska kunna användas på alla anstalter och häkten.

– Samtalen förutsätter telefontillstånd samt att de kommer vara bevakade och begränsade till viss tid eftersom det går åt personalresurser för att genomföra dem.

PODD Så har corona påverkat kriminaliteten i Sverige

Skjutningar, sprängningar och gänguppgörelser toppade nyhetssajterna och drev den politiska dagordningen 2019. Nu lyser ämnet av förklarliga skäl med sin frånvaro. Men - innebär pandemin att de kriminella gängen bara fortsatt som vanligt - eller har coronakrisen även fått konsekvenser för Sveriges undre värld?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE