Dalai lama skickar brev – till Greta Thunberg

TT

Publicerad 2019-06-02

Dalai lama hyllar Greta Thunberg i ett personligt brev till den svenska miljöaktivisten.

Inte nog med att Greta Thunberg blivit utsedd till en av världens mest inflytelserika personer – hon hyllas även av dem.

"Det är väldigt uppmuntrande att se hur du har inspirerat andra unga människor att följa dig och att säga ifrån", skriver den tibetanske andlige ledaren Dalai lama i ett brev till den svenska miljöaktivisten.

Följ ämnen

Den 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg har skakat hand med påven, mött flera celebriteter och prytt omslaget till Time Magazine. Nu har hon även fått ett brev från den andlige ledaren Dali lama, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

I brevet, som publicerades på den tibetanske ledarens hemsida, skriver Dalai lama att det inte är för sent att få världens klimat på rätt köl igen: "Vi människor är den enda arten med makten att förstöra planeten så som vi känner till den. Men om vi har kapacitet nog att förstöra den har vi också kapacitet att skydda den."

Dalai lama om Greta: ”Inspirerat så många”

"Det är uppmuntrande att se hur du har öppnat upp världens ögon gällande de akuta i att skydda vår planet, vårt enda hem. Samtidigt har du inspirerat så många bröder och systrar att gå med i rörelsen", heter det vidare i brevet.

Dalai lama är inte den första internationella ledaren som hyllar Thunbergs insatser för miljön. Tidigare har bland andra USA:s tidigare president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och påve Franciskus gjort detsamma.

Greta Thunberg har också sedan hon påbörjade sin skolstrejk för klimatet talat inför EU-parlamentet och träffat några av Europas mäktigaste ledare.