Malmö

Malmö faller flera placeringar i företagsranking

avRasmus Thedin

Foto: Rasmus Thedin
Malmö dalar i Svenskt Näringslivs ranking över lokalt företagsklimat.

Var är det bäst att starta företag i Sverige? Det är en fråga Svenskt Näringsliv årligen ställer sig. På tisdagen presenterades årets ranking. Malmö tappar ytterligare placeringar.

– Man har en resa kvar att göra, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

Svenskt Näringsliv genomför årligen en undersökning om lokalt företagsklimat i landets kommuner, med syftet att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Förra året återfanns Malmö i mitten på listan, på plats 159. Kommunen har tappat placeringar sedan 2011, då den återfanns på plats 51. I år tappar Malmö ytterligare 13 placeringar och återfinns nu på plats 172.

– Malmö har en ambition att utvecklas mer, men det är svårare för en stor kommun att komma ut i bruset med allt man gör, säger Carina Centrén.

Det märks bland annat på att Göteborg återfinns ännu längre ner på listan, på plats 216. Kvar i topp sedan tidigare är Solna.

– Malmö måste möta företagen i nya konstellationer och lyssna på vad de vill. Samtidigt som de får med sig hela den politiska organisationen i att förbättra företagsklimatet, säger Carina Centrén.

– Men jag får ett positivt intryck när jag träffar näringslivsenheten i Malmö och Katrin Stjernfeldt Jammeh, fortsätter hon.

Det hon tycker att Malmö är bra på redan idag är att det är lätt att hitta kompetens här, i och med Malmö och Lunds universitet.

Höganäs i topp

Förra året återfanns fyra skånska kommuner på topp tio. I år återfinns tre; Höganäs, Staffanstorp och Vellinge. Höganäs på plats två:

– Vi jobbar med näringslivsfrågan dagligen. Den finns med i alla frågor i kommunen, säger Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef i Höganäs.

På tredjeplats hamnar i år Staffanstorp:

– Näringslivsfrågan måste komma från ledningen. I Staffanstorp genomsyrar den alla förvaltningar. Vi har lyckats bra, men det innebär inte att vi inte kan bli bättre, säger Annika Wallin Jalgén, vd för näringslivsbolaget Business Port i Staffanstorp.

Carina Centrén tycker att Malmö kan ta lärdom av Höganäs och Staffanstorp, men även av Göteborg:

– Det är tanken med rankingen, att ta lärdom av de andra kommunerna. Vad de gör bra och vad de gör mindre bra, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM