Explosion och bombinsats i Borås

Först sprängdes något utanför byggnaden i centrala Borås.

Sedan hittades en hemmagjord bomb som inte detonerat på marken.

Polisen spärrade av ett större område medan Nationella bombskyddet undersökte den misstänkta flaskan.

En polispatrull som var ute och åkte i Borås hörde en kraftig smäll klockan 23.40 på tisdagskvällen.

– Sedan kom första samtalet från allmänheten några minuter senare, säger Aki Kononen, stationsbefäl vid polisen.

Efter en stund kunde polisen lokalisera explosionen till en byggnad på Sparregatan där stadsarkivet och Borås tidning huserar. En fönsterruta hade gått sönder av detonationen.

– Det är utanför stadsarkivets entré det har hänt. Det finns ingen känd hotbild mot varken stadsarkivet eller tidningen. Motivet är oklart, säger Aki Kononen.

På plats hittade polisen även ett odetonerat föremål på marken, en flaska med stubintråd.

– Vi misstänker att det är en hemmagjord bomb. Det går att se att gärningsmannen har försökt tända på men inte lyckats, säger Aki Kononen.

Nationella bombskyddet anlände till Borås vid 01.30. En bombrobot undersökte nu den misstänkta flaskan. Samtidigt spärrades ett stort område av.

Efter några timmar hade bombgruppen undersökt föremålet och avspärrningen kunde minskas så att kriminaltekniker kunde undersöka brottsplatsen efter spår.

– Bomben är beslagtagen och paketerad, säger Aki Kononen.

Polisen har inlett förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse, framkallande av fara för annan och skadegörelse.

Så sent som under natten mot tisdagen inträffade en annan explosion i centrala Borås. Polisen utreder nu ett samband med nattens bombdrama.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE