Miljöpolitik

Så miljö(o)vänliga bilar kör kommunalråden

Av: 

Robert Rosén

Det är genomgående diesel- eller bensindrivet som gäller hemma i garaget för Malmös toppolitiker. Elva av 14 kommunalråd i Malmö har minst en fossildriven bil hemma. Flera av toppolitikernas fordon är äldre än 15 år.
Det är genomgående diesel- eller bensindrivet som gäller hemma i garaget för Malmös toppolitiker. Elva av 14 kommunalråd i Malmö har minst en fossildriven bil hemma. Flera av toppolitikernas fordon är äldre än 15 år.

NYHETER

Elva av Malmös toppolitiker äger minst ett fossildrivet fordon. Flera har mer än en bil hemma i garaget och några fordon är äldre än 15 år.

Aftonbladet har kartlagt de värsta miljöbovarna.

– Jag kör inte så mycket med den. Det är några hundra mil om året, men det är ingen ursäkt ändå, säger Rose-Marie Carlsson (S) som kör en 19 år gammal bensinbil.

Malmö har vid flera tillfällen pekats ut som landets grönaste stad. För att få en ökad hållbarhet, där fler väljer andra färdmedel än bilen, har Malmö stad den senaste tiden även inrättat pendlarparkeringar och infört en ny metod för parkering i stadens parker.

Men hur miljömedvetna är kommunalråden privat?

Aftonbladet har tittat närmare på alla Malmös 14 kommunalråd och granskat vilka fordon de äger eller har i familjen, hur gamla fordonen är och hur stora koldioxidutsläpp varje fordon ger.

Rose-Marie Carlsson (S).

Nytt bilköp redan gjort

Värsta rullande miljöboven ägs av Rose-Marie Carlsson (S). Det vikarierande kommunalrådet med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst är ägare till en 19 år gammal Peugeot 406 2.0, årsmodell 2000.

Den har ett koldioxidutsläpp på 203 gram per kilometer.

– Det är väl kanske bra då att jag har köpt en ny bil och går och väntar på den, säger Rose-Marie Carlsson (S).

Även om miljöaspekten spelat in har det inte varit huvudrollen i bilköpet.

Äger gammal ”bubbla”

– En bil som är 19 år gammal håller inte i all oändlighet men sen är det klart att jag tänker på utsläppen också. Sen kör jag inte så mycket med den heller. Det är några hundra mil om året, men det är ingen ursäkt ändå. En ny bil är ett halvårs leverans så om du hade ringt om en månad eller om det inte varit så långt leverans hade jag haft en ny bil nu, säger hon.

Värsta miljöbovarna på hjul ägs annars av Anders Andersson, (V). Hemma hos honom finns också flest fordon, inklusive flera veteranfordon som är allt annat än miljövänliga. Han äger själv bland annat en avställd Volkswagen 1200 ”bubbla” LIM 113 från 1962 och en avställd veteran-mc från 1977.

I hushållet finns även en gammal avställd Saab 900 från 1989.

Maken kör miljöbov

Ingen annan av kommunalråden står som ägare till en bil med ett utsläpp på över 200 gram per kilometer.

Däremot så står Katrin Stjernfeldt Jammehs (S) make som ägare till en lätt lastbil, en Nissan NV 400, som har ett utsläpp på hela 226 gram per kilometer.

De mest miljömedvetna valen av färdmedel har gjorts av Anders Rubin (S), Emma-Lina Johansson (V) och Frida Trollmyr (S) som inte står som ägare till något motorfordon. Både Rubin och Trollmyr har däremot tillgång till bil i hushållet, vilket Johansson inte har.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Betalparkering i Pildammsparken ska minska antalet bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpolitik

Malmö

Fossila bränslen

Miljöbilar

Bilar

Motorcyklar

Katrin Stjernfeldt Jammeh