Ica-butik säljer toapapper per rulle: ”Kapitaliserar på desperation”

avSophie Stigfur

Publicerad:

30 spänn för en rulle toapper.

Den kostsamma ”nödlösningen” möter just nu besökarna i en Ica-butik i Stockholm.

Något som får kunden Hannah Heliosson att rasa.

– Jag tycker att det är vidrigt att de kapitaliserar på folks desperation.

Coronakrisens framfart i Sverige har fått folk att hamstra såväl handsprit som toalettpapper. I flera butiker gapar hyllorna som annars huserar toalett- och hushållspapper tomma.

Men inte på Ica i Västermalmsgallerian vid Fridhemsplan i Stockholm.

Här finns toalettpapper till försäljning. Per rulle. För 29,90 kronor styck.

– Jag tycker att det är vidrigt att de kapitaliserar på folks desperation, säger Hannah Heliosson, som gjorde upptäckten när hon skulle handla i butiken under fredagskvällen.

– Jag var tvungen att gå dit i dag igen för jag var osäker på om jag verkligen såg rätt pris. Det är inte direkt pensionärer eller barnfamiljer som kommer ha råd att köpa en rulle när man får minst ett 6-pack för samma pris. Folk är dessutom oroliga för sin ekonomi och då väljer Ica att sälja varor enskilt och dyrt istället för att vara solidariska.

”Inga vanliga rullar”

Ica-butiken ser själva inget problem med tilltaget.

– Det är en väldig brist på toalettpapper och för att kunna erbjuda våra kunder någonting så har vi vänt oss till en extern leverantör. De har höjt sitt pris till oss vilket gör att vi måste höja vårt pris till kunden. Men det är inga vanliga toalettrullar detta, det rör sig om hundra meter papper per rulle, säger Jonas, driftanställd på Ica Västermalm.

Foto: Hannah Heliosson
Papperskris. ”Som nödlösning har vi köpt in detta toalettpapper från en extern leverantör, vilket gjort att just detta papper har ett högre pris än vi normalt tar för likvärdig vara” står det att läsa på skylten.

Från Ica centralt meddelar man att det inte finns något beslut om att börja sälja toalettpapper styckvis.

Det är upp till varje enskild Ica-ägare att göra som de vill. Men brist på toalettpapper hos leverantörerna är det inte.

– Att det blir hål i hyllorna beror på att folk handlar annorlunda nu och det kan ta lite tid innan nästa leverans hinner komma in. Man bör handla med hänsyn och behöver inte bunkra , säger Ica:s centrala pressjour.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bild från matvaruaffär i Stockholm där personer hamstrat toapapper. Obs: Arkivbild.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Ica