Coronapandemin

Tegnell går emot WHO-chefens uppmaning

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Världshälsoorganisationens generaldirektör uppmanar alla länder att hitta, isolera, testa och behandla varje fall av coronasmitta.

Statsepidemiolog Anders Tegnell håller inte med.

– Nu gäller det att fokusera på riskgrupperna så mycket som möjligt.

Folkhälsomyndigheten har börjat lägga om sin strategi. De som inte är på sjukhus eller tillhör en riskgrupp kommer inte att testas för corona framöver.

– Det är inte längre viktigt att veta exakt hur många som är smittade i Sverige, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet i går fredag.

Samma dag sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att Europa nu är ”pandemins centrum”. Han gick ut med en global uppmaning om att alla länder ska ha en heltäckande coronastrategi.

– Gör allt. Hitta, isolera, testa och behandla varje fall för att bryta smittkedjan. Elden måste släckas, sade Adhanom Ghebreyesus enligt tidningen The Guardian.

”Gör allt. Hitta, isolera, testa och behandla varje fall för att bryta smittkedjan”, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus under sitt tal i går.

Anders Tegnell kommenterar nu WHO-chefens uppmaning.

– Länderna befinner sig i olika faser. Förr eller senare kommer man in i en fas där man inte kan hitta alla fall, säger Tegnell.

– 80-90 procent av alla fall i den här pandemin kommer att vara extremt lindriga. Vi kan inte ägna en massa resurser åt att ta hand om dem, vi måste fokusera på de tio procenten som verkligen behöver sjukvård.

WHO-chefen pratar inte om några undantag?

– Han skickar ut ett budskap till hela världen. Man måste se det i det sammanhanget. I länder som Italien håller man inte längre på och hittar varje fall och smittspårar. Det vet ju Tedros om, men han måste ha ett budskap till världen, framför allt till länderna som ligger lite tidigare i spridningsschemat än vi i Europa gör just nu.

Så han tycker inte själv att det han säger ska gälla Sverige?

– Vi kan jämföra med de nordiska länderna. Vi har alla sagt att vi inte kan hitta varenda fall längre, det går inte. Nu gäller det att fokusera på riskgrupperna och få ner spridningstakten så mycket som möjligt så att inte sjukvården överströmmas av en massa patienter.

Anders Tegnell säger att länderna befinner sig i olika faser och att Sverige därför inte kan testa och smittspåra alla fall.

”Vi måste fokusera testningen där den behövs”

Tegnell poängterar att antalet tester inte ska skäras ner.

– Att vi nu inte testar alla som kommer från andra länder handlar inte om att minska mängden tester. Men vi måste fokusera testningen där den behövs som bäst. Det är inte meningsfullt längre att testa alla personer som kommer från olika länder i världen med lättare symtom för det leder inte till några åtgärder i dag.

Om de svenskar som varit utomlands och testats positivt hittills säger Tegnell:

– Vi vet inte om de här fallen är toppen på ett isberg. Om vi har många fler fall runtom, eller om det bara är de här fallen. Det är därför vi testar mer i andra grupper nu för att se hur det verkligen är. Det lär klarna inom de närmaste dagarna förhoppningsvis.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

7 scenarier: Så kan corona slå mot världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Tegnell

WHO

The Guardian

Folkhälsomyndigheten

AB Voice