Viktor, 22, fick köra mellan sjukhusen – med corona i kroppen

Viktor Andersson, 22, fick inte testas för coronaviruset i Skövde eftersom han inte varit i ett riskområde.

Sjuk i 40 graders feber körde han till Karlstad och testades positivt.

– Det blir mycket Bondfilmer och fotboll, säger Viktor som nu sitter i karantän.

Skövdebon Viktor Andersson, 22, var nyligen på en kort semester i Amsterdam med ett gäng kompisar. Flyget hem till Landvetter gick via en mellanlandning i Köpenhamn.

– Sjukhuset är inte säkra på var jag har blivit smittad, men de tror att det är på någon av flygplatserna eller i Amsterdam, säger han.

Misstänkte corona direkt

Dagen efter att han kommit hem började han känna sig hängig. Han tog tempen, som visade 39 grader.

– När jag såg att jag hade så pass hög feber och kollade vad symtomen var, misstänkte jag egentligen direkt att det kunde vara corona. Dessutom hade jag nyss varit utomlands.

Då hade Viktor Andersson redan hunnit vara en dag på sitt jobb på PostNord i Skövde. Företaget höll stängt i fredags, efter att det blev känt att en anställd var sjuk.

Men Viktor tror inte att det finns risk att han smittat någon annan.

– Jag jobbar som brevbärare, så största delen av dagen är jag ute och delar ut post och då är jag för mig själv. Dessutom hade jag inga symtom förrän på kvällen, säger han.

Körde till Karlstad

Eftersom Viktor inte hade varit i en riskzon visade det sig vara svårare än han trodde att få bli testad för coronaviruset.

Han ringde först 1177, som svarade att han skulle stanna hemma och låta det gå över. Infektionsmottagningen i Skövde och vårdcentralen sa samma sak.

Till slut vände han sig till infektionskliniken i Karlstad, som lät honom komma in för ett prov. Så det blev till att sätta sig i bilen och köra de 17 milen dit.

– Jag hostade mycket, hade halsont och 40 graders feber. Det var kanske inte optimalt, men jag fick trycka i mig lite Alvedon, säger Viktor.

Viktor fick själv köra till ett sjukhus för att få testas för corona.
Viktor fick själv köra till ett sjukhus för att få testas för corona.

Själva provtagningen beskriver han som ganska odramatisk.

– Jag fick köra upp med min bil bakom sjukhuset. Sedan kom det ut en sköterska i full mundering, som en rymddräkt. Jag vevade ner rutan och så tog de ett prov med en tops i näsan, säger han.

Bondfilmer och fotboll

Ett dygn senare kom svaret, som visade att Viktor var smittad med det nya coronaviruset.

Hur kändes det att du var smittad?

– För egen del så var jag inte så rädd att bli mer sjuk. Men det var ju tråkigt för mina föräldrar som måste sitta hemma med mig i karantän. Det är ju som husarrest och blir ganska långtråkigt. Men det är bara att bita i det sura äpplet och försöka göra det bästa av det, säger Viktor.

Nu väntar ytterligare ett antal dagar i karantän. För Viktor, som själv är hockeymålvakt, har all sport på tv varit räddningen. När Aftonbladet ringer upp har han fem-sex timmar timmar av fotboll framför sig,

– Det är Premier League och Manchester-derby i eftermiddag. Annars blir det en del Bondfilmer. Och nu när mamma och pappa också är hemma spelar vi lite kort.

Hur mår du nu?

– Nu mår jag bra mycket bättre. Jag är feberfri i dag så det är ganska skönt.

När Viktor blivit helt symtomfri ska han ta nya prover som måste visa negativa resultat. Sedan kan han friskförklaras.

”Följer myndigheternas råd”

Region Västra Götaland uttalar sig inte om enskilda fall och kan därför inte svara på varför Viktor inte fick testas. Men de menar att de följer myndigheters råd kring vilka som får testas för coronavirus.

–Det är möjligt att han blev nekad eftersom han inte uppfyllde kriterierna. Vi får hela tiden uppdateringar från Folkhälsomyndigheten, särskilt gällande riskzoner, och i nuläget är inte Nederländerna en av dem, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i region Västra Götaland.

Viktor tycker att han hade tur som till slut fick komma in och testas.

– Jag förstår att de har sina rutiner, samtidigt känns det som att många faller mellan stolarna och inte får bli testade. Hade jag inte blivit testad hade smittorisken varit betydligt större.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE