Stoppar elever från att handla på skoltid

Ica-handlaren: Det är nog nu – måste hitta en lösning

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Ica-handlaren Örjan Josefsson.
Foto: Privat
Ica-handlaren Örjan Josefsson.

Efter två och ett halvt år av stök i butiken har Ica-handlaren Örjan Josefsson fått nog. Nu får inga högstadieelever besöka affären på skoltid.

– Vi har satt ner foten, men vi kan inte ha den här lösningen heller, säger han.

Eleverna på de intilliggande skolorna har länge orsakat problem för anställda på Ica Supermarket i Bro, norr om Stockholm. Enligt handlaren Örjan Josefsson har situationen inte blivit bättre sedan han tog över butiken för två och ett halvt år sedan.

Nu har han tvingats ta till en kortsiktig lösning, rapporterar Mitti.se. Inga elever på högstadieskolan intill, Broskolan, får besöka butiken mellan klockan 8 och 15 på vardagar.

– Vi har utsatts för en hel del brottslighet. Grovt rån, inbrott och massa andra saker. Det är ett arbetsmiljöproblem. Det tar på vår personal, säger Örjan Josefsson till Aftonbladet.

”Kommer inte lösas av politiker”

Men det vanligaste problemet är att stora grupper av elever kommer in samtidigt. De stökar, är högljudda och snattar.

– De gapar och skriker. Det kan vara 30-40 stycken på en rast och de beter sig som om de vore på skolgården. Min personal ska inte behöva lägga fokus på det. Om de beter sig på samma sätt i skolan så har de nog ett arbetsmiljöproblem även där, säger Örjan Josefsson.

Han menar att det ekonomiska bortfallet vid stölder inte är den primära anledningen bakom beslutet. I stället fokuserar han på ungdomarnas beteende.

– Situationen som vi har i dag, med stökiga ungdomar i utanförskapsområden, kommer inte lösas av politiker eller poliser. Det måste vi lösa tillsammans på något vis. Vi måste ha en dialog med skolan och eleverna och sätta upp tydliga regler och konsekvenser, säger Örjan Josefsson.

Skolan öppnar upp för dialog

Tidigare har han upplevt att skolan inte tagit problemet på allvar. Det är därför han nu tvingas till den drastiska åtgärden att ”porta” eleverna under skoltid. Men han hoppas att förbudet blir kortvarigt.

– Vi har visat vilka konsekvenser det här får. Men vi kan inte ha det så här, vi måste hitta en lösning tillsammans med skolan och eleverna.

– Skolan har ett tillsynsansvar som de inte riktigt lever upp till och det är därför vi har den här situationen. Det är tillsynsansvaret som gör att vi kan ta det beslut som vi gjort, säger Örjan Josefsson.

Enligt tidningen Mitti.se är skolans biträdande rektor, John-Erik Johansson, öppen för en dialog.

– Vi kan bara hjälpa till att understödja så det blir en bättre relation mellan Ica och eleverna på skolan. Örjan och hans son kommer att komma hit till oss och besöka alla klasser för att prata om hur det här kan bli bättre, säger John-Erik Johansson till tidningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bro

Ica

Stockholm