Journalistmordet på Malta

Mördade journalistens syster: Muscat bör avgå

Av: 

TT

NYHETER

Det rör på sig i utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia i Malta – två år efter hennes död.

– Men rättvisa för Daphne kommer först med rättvisa för det hon försökte avslöja, säger systern Corinne Vella till TT.

En mångmiljonär som försöker fly polisen ombord en lyxyacht. En kriminell taxichaufför som lägger korten på bordet. Korruption på högsta ort.

– Det här kan man inte ens fantisera ihop, pustar Corinne Vella när TT når henne på telefon från Malta.

Tumultartade dygn har passerat. I onsdags meddelade Maltas premiärminister Joseph Muscats stabschef, Keith Schembri, att han avgår från sin post. Två ministrar följde i hans spår: Turismminister Konrad Mizzi, och finansminister Chris Cardona.

Strax därefter greps Schembri av polis.

– Jag fick en chock över att han äntligen greps. Men min första tanke var: Det här borde ha hänt för länge sedan. Långt före mordet på min syster.

Samtidigt som regeringen satt i krismöte natten till fredagen kom dock beskedet att Schembri släppts igen.

Undersökte korruption

Den 16 oktober 2017 exploderade en bomb under förarsätet i Daphne Caruana Galizias bil. Hon dog omedelbart – ett brutalt mord som chockade världen.

Daphne Caruana Galizia var Maltas mest profilerade grävande journalist. Vid tidpunkten för sin död undersökte hon allvarliga korruptionsmisstankar mot några av landets mäktigaste män – Keith Schembri och dåvarande energiministern Konrad Mizzi, som enligt läckta dokument från en advokatbyrå upprättat brevlådeföretag i skatteparadiset Panama.

Uppgifterna var explosiva, och bidrog till att, året därpå, knuffa Malta mot ett nyval. Trots att även premiärministerns fru misstänktes för korruption valdes Joseph Muscat om med trygg marginal. Både Mizzi och Schembri behöll sina poster.

– Vi måste veta varför premiärministern skyddade Schembri, och varför myndigheterna aldrig utrett Schembris långa historia av ekobrott. Varför gjordes inte det i samband med Daphnes rapportering? Varför? säger Corinne Vella.

Långsam utredning

Utredningen av mordet på Daphne Caruana Galizia har gått trögt.

Två månader efter dådet greps tre män som i dag står åtalade för att ha planterat bomben i journalistens bil. Det har föga tillfredsställt Daphnes familj, som är övertygad om att mordet var beställt på högre ort.

Sedan dess har mycket stått still. Tills nu.

En kedja av händelser – bland annat gripandet av en taxichaufför som misstänktes ha agerat mellanhand i beställningen av mordet – ledde förra veckan till att polisen stormade miljonären Yorgen Fenechs lyxyacht i Valletta.

Fenech, till nyligen vd för koncernen Tumas Group, avslöjades i fjol vara ägaren till ett mystiskt Dubai-baserat bolag, listat som "huvudklient" hos Mizzi och Schembris skalföretag i Panama. Bolaget, 17 black, fanns med i Daphne Caruana Galizias anteckningar.

Fenech har ansökt om åtalsimmunitet i utbyte mot värdefull information, men det röstade regeringen under ett krismöte natten till fredagen nej till.

– Gripandet av Fenech har uppenbarligen satt saker i rullning. Allt händer väldigt fort just nu. Men det är svårt att veta exakt vad, säger Corinne Vella.

"Muscat – avgå"

Utvecklingen tycks ha ökat pressen på premiärminister Joseph Muscat.

Under veckan har han tillbakavisat all spekulation om hans avgång, sagt att Malta behöver ett starkt ledarskap i "turbulenta tider" och lovat att avgå om det skulle påvisas någon form av kopplingar mellan honom och mordet.

I en intervju i tisdags sade Muscat att Malta "behöver ett stabilt ledarskap" i dessa "turbulenta tider".

– Premiärministern talar om "turbulenta tider" – men det är ju en direkt konsekvens av att han skapat en miljö av straffrihet i alla dessa år. Han måste avgå, säger Corinne Vella.

I onsdags fångade en maltesisk journalist hur arga demonstranter kastade ägg mot premiärministern när han lämnade parlamentsbyggnaden i Valletta.

"Daphne hade rätt", stod det på flera skyltar som reste sig över folkhavet.

På fredagen rapporterar tidningen Times of Malta att Muscat står i begrepp att meddela sin avgång, med hänvisning till flera källor.

Trycket ökar

Två år har gått. För Daphne Caruana Galizias familj har sorgen efter en älskad mor, fru och syster fått stå undan för jakten på sanningen om vad som hände henne.

– Det har tagit över hela mitt liv. Jag tänker sällan på något annat. Det finns alltid ny information att ta till sig, alltid flera spår eller detaljer, säger Corinne Vella.

Men en sak hjälper i det svåra, säger hon: Trycket på att mordet klaras upp har inte klingat av.

Det har blivit starkare.

– Det vore väntat att se människor tröttna efter ett par veckor, månader eller år. Men det är tvärtom. Människor har alltmer börjat visa sin ilska på gatorna. Det är ovanligt i Malta, säger Corinne Vella.

– Det ger hopp.

Rättad: Felaktigt datum för när mordet ägde rum korrigerat.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

SCHORI: Du kan döda en journalist men du kan inte längre döda en story

ÄMNEN I ARTIKELN

Journalistmordet på Malta

Malta

Daphne Caruana Galizia

Joseph Muscat

Valletta