Husdjur

Hans-Enar, 60, har en fluga som husdjur

Har döpt henne till Pedro Pedronella

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Efter sommarens fluginvasion blev endast en kvar. Plötsligt satt flugan och tittade på när Hans-Enar Söderblom satt och åt. Nu är han flugornas herre.

– Hon bor i badrummet och följer efter mig hela tiden. Den är som en katt nästan, säger han.

Under sommarmånaderna invaderades Hans-Enar Söderbloms hem i Bollnäs av husflugor. I augusti stängde han fönstren och var övertygad om att han tagit kål på alla. Men en liten fluga överlevde, rapporterar P4 Gävleborg.

– Jag pekade och sa ”gå härifrån” men då satte hon sig på fingret. Jag kallade den för Pedro först men nu har jag fått veta att det är en hona. Så nu heter hon Pedro Pedronella, säger Hans-Enar till Aftonbladet.

Samma fluga i flera månader

Under hela hösten har hon bott hemma hos Hans-Enar. Och hon följer efter honom som vilket husdjur som helst.

– Hon försvann i november och var borta en lång tid. Jag tänkte att jag aldrig skulle få se henne mer, men den 22 december satt hon på diskbänken igen, säger Hans-Enar.

En husfluga lever vanligtvis i ett par veckor. Men inomhus kan deras liv bli mycket längre och honorna är de som klarar sig allra längst.

– De kan leva i flera månader. Det kan vara så att det är en och samma individ som Hans-Enar har sett sedan augusti, säger entomolog Magnus Stenmark till P4 Gävleborg.

Han hyllar Hans-Enars engagemang och menar att han dessutom bjuder på förträfflig mat: blöt sallad. Flugan skulle dessutom må bra av lite förruttnad föda, så väl vegetabilisk som animalisk. Det ska nu ordnas fram av Hans-Enar.

Och han är övertygad om att det är samma fluga som han huserat sedan augusti.

– Jag har ju bilder, det syns att det är samma fluga.

”En väldigt konstig fluga”

När Pedro Pedronella försvann i november blev han ledsen – hon hade ju levt med honom i flera månader. Nu räds han att hennes höga ålder ska ta ut sin rätt.

– Jag hoppas att hon lever för varje dag som går. Om jag tvingas se henne död en morgon så skulle det vara tragiskt, säger Hans-Enar.

Är det inte konstigt att ha en fluga som husdjur?

– Jo, det är konstigt. När jag har suttit på kvällarna och tittat på tv har hon fått flyga runt här. På natten åker hon in i badrummet och sover… det är en väldigt konstig fluga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Fluginvasion på halvön – boende klagar

ÄMNEN I ARTIKELN

Husdjur

Bollnäs

Djur & natur