Hans-Enar, 60, har en fluga som husdjur

Har döpt henne till Pedro Pedronella

Efter sommarens fluginvasion blev endast en kvar. Plötsligt satt flugan och tittade på när Hans-Enar Söderblom satt och åt. Nu är han flugornas herre.

– Hon bor i badrummet och följer efter mig hela tiden. Den är som en katt nästan, säger han.

Under sommarmånaderna invaderades Hans-Enar Söderbloms hem i Bollnäs av husflugor. I augusti stängde han fönstren och var övertygad om att han tagit kål på alla. Men en liten fluga överlevde, rapporterar P4 Gävleborg.

– Jag pekade och sa ”gå härifrån” men då satte hon sig på fingret. Jag kallade den för Pedro först men nu har jag fått veta att det är en hona. Så nu heter hon Pedro Pedronella, säger Hans-Enar till Aftonbladet.

Loppa, myrslok eller vandrade pinne. Har du haft något konstigt husdjur? Eller kanske ett helt vanligt? Välkommen att chatta om dina husdjur här!

Denna chatt är stängd.

 • Emelie Svensson
  9 januari 202021.59

  Tack för era fina djurbilder och härliga historier! Nu stänger vi chatten för ikväll.

 • 9 januari 202021.58

  Sköldpadda och chihuahau, bästa kompisar.

  Peter
 • 9 januari 202021.57

  Hade en glasslåda full med sniglar som jag plockade på tomten och som jag sorterade efter storlek och färg. Fick inte ta in dom för mamma och när jag vände ryggen till var glasslådan tom...

  Kash
 • 9 januari 202021.54

  Det här är min älskade lilla katt Freja. Min trygghet i livet. Hon har tidigare varit hemlös innan hon kom till mig #aldrigmerhemlös

  Maria
 • 9 januari 202021.54

  Har stora dammråttor som husdjur, dom är lugna och för inget oväsen av sig 😁

  Nisse

Samma fluga i flera månader

Under hela hösten har hon bott hemma hos Hans-Enar. Och hon följer efter honom som vilket husdjur som helst.

– Hon försvann i november och var borta en lång tid. Jag tänkte att jag aldrig skulle få se henne mer, men den 22 december satt hon på diskbänken igen, säger Hans-Enar.

En husfluga lever vanligtvis i ett par veckor. Men inomhus kan deras liv bli mycket längre och honorna är de som klarar sig allra längst.

– De kan leva i flera månader. Det kan vara så att det är en och samma individ som Hans-Enar har sett sedan augusti, säger entomolog Magnus Stenmark till P4 Gävleborg.

Han hyllar Hans-Enars engagemang och menar att han dessutom bjuder på förträfflig mat: blöt sallad. Flugan skulle dessutom må bra av lite förruttnad föda, så väl vegetabilisk som animalisk. Det ska nu ordnas fram av Hans-Enar.

Och han är övertygad om att det är samma fluga som han huserat sedan augusti.

– Jag har ju bilder, det syns att det är samma fluga.

”En väldigt konstig fluga”

När Pedro Pedronella försvann i november blev han ledsen – hon hade ju levt med honom i flera månader. Nu räds han att hennes höga ålder ska ta ut sin rätt.

– Jag hoppas att hon lever för varje dag som går. Om jag tvingas se henne död en morgon så skulle det vara tragiskt, säger Hans-Enar.

Är det inte konstigt att ha en fluga som husdjur?

– Jo, det är konstigt. När jag har suttit på kvällarna och tittat på tv har hon fått flyga runt här. På natten åker hon in i badrummet och sover… det är en väldigt konstig fluga.

Publisert:

LÄS VIDARE